Fermierii ameninţă că protestează

Fermierii americani găsesc pieţe de desfacere în Rusia pentru bovinele lor (Martin Hunter / Getty Images)
Epoch Times
17.03.2012

Fermierii sunt decişi să protesteze, deoarece le-a ajuns cuţitul la os, mai ales după modificările făcute la politica fiscală anul acesta.

În aceste condiţii, Uniunea producătorilor agricoli cere Guvernului să renunţe la introducerea impozitului pe venit de 12 la sută pentru o parte din întreprinderile agricole.

Agricultorii doresc şi cer micşorarea impozitului prevăzut în bugetul pentru acest an, de 12 la sută, care pentru toţi agenţii economici din domeniu este de până la 7 la sută. Ei sunt împotriva introducerii şi a impozitului de 6 la sută pentru dividende.

În plus, fermierii mai cer majorarea până la un miliard a fondului de subvenţionare.

În acest sens, Ion Spânu, director la Asociaţia Producătorilor agricoli Floreşti, a declarat că "noi cerem să se reîntoarcă la achitarea a 20% din TVA, cum a fost înainte, pentru fertilizanţi şi substanţe de protecţie a plantelor. Acum, acestea nu se prevăd în acest buget şi noi ne indignăm. Cerem ca la prima etapă, sectorul agricol al Moldovei să fie susţinut măcar cu un miliard de lei".

Toate solicitările fermierilor au fost ignorate. Chiar Guvernul şi Parlamentul i-au discriminat pe o parte din producătorii agricoli.

Şi astfel Alexandru Slusari, preşedinte uniagroprotect, a avertizat că ”în cazul în care nicio propunere a Uniunii privind modificarea politicii fiscale nu va fi acceptată, atunci producătorii agricoli vor recurge la diferite forme de proteste".

Ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, recunoaşte că nu prea are cu ce să-i ajute pe fermieri, relatează Publika.TV.

"Vrem ca împreună cu agricultorii să stabilim o modalitate mai eficientă de subvenţionare. Atunci când ajungem la capitolul impozitări, Codul Fiscal, Ministerul Agriculturii puţin aici poate interveni", a precizat Bumacov.

Precizăm că în ultimii doi ani, statul a alocat câte 400 de milioane de lei anual pentru subvenţionarea agriculturii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor