Egalizarea subvenţiilor agricole în centrul vizitei premierului bulgar în Germania (presă)

Egalizarea subvenţiilor europene primite de fermierii bulgari şi români cu cele ale colegilor lor europeni va fi unul dintre principalele subiecte care urmează să fie discutate în timpul vizitei de lucru a premierului bulgar Boiko Borisov în Germania, scrie marţi cotidianul sofiot Sega.
Premierul bulgar Boiko Borissov (LIONEL BONAVENTURE / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
17.01.2012

Egalizarea subvenţiilor europene primite de fermierii bulgari şi români cu cele ale colegilor lor europeni va fi unul dintre principalele subiecte care urmează să fie discutate în timpul vizitei de lucru a premierului bulgar Boiko Borisov în Germania, scrie marţi cotidianul sofiot Sega.

Boiko Borisov şi ministrul bulgar al agriculturii Miroslav Naidenov vor încerca să-i convingă pe cancelarul german Angela Merkel şi ministrul federal al agriculturii Ilse Aigner să sprijină eforturile Sofiei şi Bucureştiului în vederea egalizării plăţilor directe pentru fermierii din Bulgaria şi România cu media europeană la începutul anului 2014, şi nu în 2016.

Problema a mai fost discutată cu doamna Aigner şi ea crede că este nevoie de o decizie politică la cel mai înalt nivel. Dacă avem sprijinul Germaniei şi dacă se ajunge la o decizie pozitivă, în agricultura bulgară vor intra încă 250 mii de euro, scrie publicaţia menţionată.

O altă problemă de care se va ocupa delegaţia bulgară care pleacă marţi într-o vizită de două zile la Berlin este soarta celor 50 de trenuri Siemens cedate Căilor ferate bulgare (BDZ) printr-un contract de achiziţionare în rate cu banca germană KfW.

Din cauza problemelor grave financiare cu care se confruntă, BDZ a sistat plata ratelor creditului în anul 2010, iar la sfârşitul anului trecut banca a avertizat că ar putea să-şi ceară înapoi cele 25 garnituri electrice şi tot atâtea cu tracţiune diesel care sunt de altfel singurele trenuri moderne ale Căilor ferate bulgare.

Agenţia de ştiri Focus îl citează pe ministrul transporturilor Ivailo Moskovski care a declarat marţi că sunt trei opţiuni pentru plătirea trenurilor. Prima este ca fondurile necesare să fie asigurate prin privatizarea companiei feroviare de transport marfă, cea de a doua să fie folosiţi banii oferiţi de Banca Mondială sub forma unui împrumut, iar cea de a treia - ca în schimbul trenurilor, compania feroviară bulgară să cedeze băncii germane proprietăţi mobiliare şi imobiliare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor