Agenţia Naţională Antidrog a elaborat un amplu proiect de combatere a efectelor drogurilor etnobotanice

Agenţia Naţională Antidrog (ANA), în parteneriat cu Romanian Harm Reduction Network (RHRN), a elaborat un amplu proiect de cercetare denumit "Evaluarea riscurilor generate de abuzul noilor substanţe psihoactive comercializate sub denumirea de droguri legale", finanţat de UNICEF România, informează un comunicat al ANA remis, luni, AGERPRES.
Doi barbati isi dau unul altuia o tigara. (Chris Hondros / Getty Images)
Epoch Times România
23.08.2011

Agenţia Naţională Antidrog (ANA), în parteneriat cu Romanian Harm Reduction Network (RHRN), a elaborat un amplu proiect de cercetare denumit "Evaluarea riscurilor generate de abuzul noilor substanţe psihoactive comercializate sub denumirea de droguri legale", finanţat de UNICEF România, informează un comunicat al ANA remis, luni, AGERPRES.

Proiectul va fi lansat într-o conferinţă de presă pe data de 19 septembrie, la sediul ANA, cu ocazia proiectului realizându-se o grilă de evaluare a riscurilor generate de "drogurile legale" ce include şi dimensiunea online a fenomenului.

Datele obţinute în urma monitorizării online au fost analizate şi clasificate, descriind caracteristicile diferitelor substanţe, încercându-se, totodată, şi culegerea datelor privind profilul consumatorilor de droguri noi, riscurile asociate consumului pe diferite categorii de substanţe şi comportamentul de consum asociat (dozaj, etc), respectiv efectele percepute de consumatori în urma utilizării diferitelor substanţe.

"Astfel, au fost obţinute date în ceea ce priveşte popularitatea fenomenului "drogurilor legale". În anul 2008, se observă un interes timid pentru etnobotanice, un vârf de interes fiind înregistrat în prima parte a anului 2010. Tendinţa de creştere se reface spre toamna anului 2010, iar în ultimele luni ale anului 2010 există o uşoară tendinţă descrescătoare, urmată iar de o revenire puternică şi de o scădere în aprilie 2011", se arată în comunicatul ANA.

Potrivit sursei citate, cele mai multe căutări sunt din Iaşi, Cluj şi Bucureşti. Scăderile interesului şi revenirile corespund temporal cu anumite măsuri legislative de punere sub control a unor substanţe de tip "droguri legale", respectiv ale unor intervenţii administrative ale comunităţilor locale şi centrale.

Se observă destul de clar interesul manifestat în vederea obţinerii unor astfel de substanţe. Un interes crescut există şi pentru statutul legal al substanţelor psihoactive, dar şi pentru efectele pe care le provoacă.

"În 2010 au fost emise mai multe măsuri legislative de punere sub control a unui număr mare de substanţe psihoactive, comercializate sub denumirea de "droguri legale". Ca urmare, multe dintre magazinele online folosesc acum mai mult website-uri, care nu conţin codul de ţară al României, ci unul internaţional de tip .com sau .net, iar de multe ori prezentarea este foarte puţin explicită, neincluzând detalii privind preţul, modalitatea de utilizare şi eventuale efecte", se mai arată în comunicat.

În calitatea sa de coordonator naţional al politicilor publice antidrog, ANA realizează sinteza lunară asupra rezultatelor controalelor efectuate de echipele mixte, conform planului de acţiune elaborat de structura teritorială de poliţie, cu sprijinul instituţiilor implicate în aceste activităţi, în baza dispoziţiilor Ordinului comun pentru constituirea echipelor mixte ce vor efectua controale, conform competenţelor legale, în locurile şi(sau în mediile în care se produc, se comercializează, se utilizează sau se consumă substanţe şi)sau produse noi cu efecte psihoactive, dăunătoare sănătăţii, altele decât cele reglementate, ce a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 123/17.02.2011.

Astfel, la sfârşitul lunii iulie 2011, pe teritoriul naţional mai funcţionează un număr de 46 de magazine, ceea ce reprezintă o reducere cu aproximativ 70% faţă de numărul de astfel de unităţi care au fost identificate în luna martie 2011.

O prezentare detaliată a datelor privind riscurile generate de abuzul noilor substanţe psihoactive comercializate sub denumirea de "droguri legale" va fi oferită cu ocazia conferinţei de presă din data de 19 septembrie 2011.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor