AFP: Românii, la urne pentru a-şi alege primarii
Peste 18 milioane de români votează duminică pentru a-şi alege primarii şi consilierii locali într-o ţară cu o economie apatică în care scena politică nu ar urma să se schimbe în profunzime din cauza sistemului de vot într-un singur tur, apreciază analiştii, citaţi de AFP.
La prânz, rata participării la vot era în creştere în raport cu scrutinul din 2008, 8,99% faţă de 7,01% în urmă cu patru ani, "o surpriză plăcută", potrivit analiştilor, într-o ţară în care clasa politică încă mai suferă de o puternică lipsă de credibilitate în ochii populaţiei. Doar 8% dintre români au încredere în oamenii politici, potrivit unui sondaj GfK publicat în 2011.
În unele localităţi precum Tunari, în apropiere de Bucureşti, zeci de persoane stăteau la coadă, la aproape 30 de grade Celsius, pentru a-şi depune votul.
Alegerile municipale şi locale au loc la puţin timp după venirea la putere a Uniunii Social Liberale (USL), coaliţie de centru-stânga care a provocat căderea precedentului executiv de centru-dreapta în urma unei moţiuni de cenzură.
Dar, deşi la nivel naţional USL, compusă din social-democraţi (PSD) şi liberali (PNL), dispune de un avans semnificativ în raport cu Partidul Democrat Liberal (PDL), aflat anterior la manşe şi care şi-a pierdut popularitatea în urma impunerii unui vast program de austeritate, la nivel local nu va produce un tsunami, estimează analiştii politici.
"Schimbările vor fi minime, îndeosebi din cauza noului sistem electoral într-un singur tur care îi avantajează semnificativ pe primarii şi preşedinţii de consilii judeţele aflaţi în funcţie", a declarat pentru AFP Sorin Ioniţă, politolog la centrul de reflecţie Expert Forum.
Premierul social-democrat Victor Ponta a apreciat că alegătorii îi vor "sancţiona pe cei care i-au supărat în ultimii patru ani".
O luptă strânsă se va da la Cluj, unde fostul premier Emil Boc, adept al austerităţii, îl va înfrunta pe candidatul USL, Marius Nicoară.
Confruntată cu o recesiune severă în 2009, România a beneficiat de un plan de ajutor de urgenţă în valoare de 20 de miliarde de euro de la Fondul Monetar Internaţional şi de la Uniunea Europeană, în perioada 2009-2011. În schimbul acestui ajutor, România, printre cele mai sărace din Uniunea Europeană, a impus măsuri draconice de austeritate, printre care o tăiere de 25% a salariilor în sectorul public.
România, considerată un elev bun de către FMI, a revenit pe creştere în 2011 şi prognozează pentru 2012 un deficit public sub pragul de 3% din Produsul Intern Brut. Ţara are în continuare dificultăţi în a înregistra o creştere durabilă şi a înregistrat o uşoară recesiune în primul trimestru al anului.