Aeroporturile franceze afectate de greva controlorilor de trafic aerian

Un avion al companiei aeriene Iran Air decoleaza de pe aeroportul Orly din Paris. Iranul a confirmat faptul ca diferite companii, printre care Royal Dutch Shell, refuza realimentarea pentru avioanele iraniene pe aeroporturile europene.
Un avion al companiei aeriene Iran Air decoleaza de pe aeroportul Orly din Paris. Iranul a confirmat faptul ca diferite companii, printre care Royal Dutch Shell, refuza realimentarea pentru avioanele iraniene pe aeroporturile europene. (THOMAS COEX / AFP / Getty Images)

Controlorii de trafic aerian din Franta incep, marti, o greva de trei zile, in semn de protest fata de planurile Uniunii Europene de a crea un Spatiu Aerian Unic (SAU) unic. Astfel, numeroase zboruri au fost anulate în această dimineaţa pe aeroporturile franceze. Este efectul prime zi zile de grevă a controlorilor de trafic aerian din Franţa.

Potrivit controlorilor de trafic aerien, SAU va afecta siguranta publica si conditiile lor de munca. Şi alti controlori de trafic ar putea intra in greva, transportul aerian european putând fi perturbat, in urmatoarele zile.

Reprezentantii aviatiei civile franceze au cerut companiilor aeriene sa reduca la jumatate numarul zborurilor de pe cursele interne, pentru a micsora efectele grevei.

Jumătate din cursele de pe aeroporturile pariziene Charles de Gaulle şi Orly, şi de pe aeroporturile Beauvais, Bordeaux, Lyon, Marsilia, Nisa şi Toulouse ar fi trebuit să fie anulate.

Pasagerii sunt rugaţi să se intereseze de starea zborului lor înainte de a se deplasa spre aeroport. Direcţia Generală a Aviaţiei Civile Franceze (DGAC), îşi menţine solicitarea ca programul de zbor pe aeroporturile de mai sus a fie redus la jumătate pe durata grevei de trei zile. Consecinţele s-ar putea resimţite peste tot în Franţa.

Guvernul francez încearcă să găsească o soluţie pentru încheierea cât mai rapidă a grevei controlorilor de trafic aerian din regiunea pariziană. Aseară s-a semnat un acord preliminar între sindicatul controlorilor de trafic şi guvern.

Secretarul francez de stat pentru Transporturi, Dominique Bussereau, a declarat că în urma întâlnirii de aseară cu reprezentanţii uniunii sindicale CGT , s-ar putea ajunge la închiderea protestului de pe aeroporturi.

Sindicatul controlorilor de trafic, USAC-CGT, considera ca planurile Uniunii Europene sunt "un atac direct asupra serviciului public din acest sector".

Potrivit proiectului european, toate sistemele nationale de control aerian vor fi unite si apoi impartite in noua Blocuri Aeriene Functionale (FAB), dirijate de o singura autoritate europeana.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe