Adunarea Generală a ONU votează o rezoluţie care cere Rusiei să pună punct războiului din Ucraina

Sediul central al ONU, New York
Sediul central al ONU, New York (Spencer Platt/Getty Images)

Aproape trei sferturi din participanţii la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a votat pentru a cere accesul la ajutor şi protecţie civilă în Ucraina şi a criticat Rusia pentru că a creat o situaţie umanitară „îngrozitoare” după ce Moscova şi-a invadat vecinul în urmă cu o lună.

Este a doua oară când Adunarea Generală, formată din 193 de membri, izolează Rusia în mod covârşitor din cauza a ceea ce Moscova numeşte o „operaţie militară specială” despre care spune că urmăreşte distrugerea infrastructurii militare a Ucrainei.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a criticat „războiul absurd al Rusiei”.

Rezoluţia adoptată joi, care a fost elaborată de Ucraina şi aliaţi, a primit 140 de voturi „pentru” şi cinci voturi „împotrivă” – Rusia, Siria, Coreea de Nord, Eritreea şi Bielorusia – în timp ce 38 de ţări, inclusiv China, s-au abţinut.

Ucraina şi aliaţii săi căutau să egaleze sau să îmbunătăţească sprijinul primit pentru o rezoluţie a Adunării Generale din 2 martie, care deplângea „agresiunea” Rusiei şi îi cerea să-şi retragă trupele. Acesta a primit 141 de voturi „da”, aceleaşi cinci voturi „nu”, în timp ce 35 de state – inclusiv China – s-au abţinut.

Ambasadoarea SUA la Naţiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, a descris votul de joi drept un „succes uluitor”, reporterii spunând: „Nu există într-adevăr nicio diferenţă între 141 şi 140”.

Africa de Sud a propus un proiect de rezoluţie rival care se concentra pe situaţia umanitară şi nu menţiona Rusia. Rusia a făcut apel ca ţările să susţină acel text, susţinând că rezoluţia elaborată de Ucraina şi aliaţi a fost „politizată”.

Adunarea Generală a decis să nu acţioneze asupra proiectului sud-african după ce Ucraina a convocat un vot în temeiul unei reguli referitoare la proiectele de rezoluţie în faţa organismului pe aceeaşi problemă.

Rezoluţia adoptată joi cere protecţia civililor, a personalului medical, a lucrătorilor umanitari, a spitalelor şi a altor civili. De asemenea, cere încetarea asediului oraşelor, în special Mariupol.

Ucraina şi aliaţii occidentali au acuzat Moscova că atacă civili fără discernământ.

Rezoluţia reia textul Adunării Generale din 2 martie, cerând din nou Moscovei să înceteze luptele şi să-şi retragă trupele din Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe