Adrian Năstase: Premierul poate şi trebuie să participe la reuniunile Consiliului European

Epoch Times România
21.05.2012

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a spus luni că cel care trebuie să reprezinte România la Consiliul European este premierul, adăugând că i se pare absolut aberantă formularea "şeful politicii externe".

 

"Din experienţa mea ca premier, din experienţa altor ţări, nemaiţinînd cont de faptul că România se află din 2007 într-o confederaţie de state, nu mai este vorba propriu-zis de politică externă, este vorba de nişte chestiuni care sunt foarte legate. Aţi văzut astăzi, spre exemplu, la Guvern s-a discutat mai mult de către miniştri chestiunile legate de banii de la UE. Este foarte clar că numai primul-ministru poate să participe şi trebuie să participe la aceste reuniuni", a spus Năstase la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că premierul, participând la aceste reuniuni, va putea să discute cu ceilalţi prim-miniştri dacă apare o complicaţie anume.

"Sigur, diviziunea muncii se poate face. Asta nu înseamnă că preşedintele, mai ales în calitate de comandant suprem, în calitate de şef al CSAT, pe chestiuni de securitate naţională pe chestiunile legate de relaţia cu NATO, cu Naţiunile Unite, în mod firesc poate să realizeze aceste lucruri. Uitaţi-vă la celelalte ţări care au avut aceleaşi probleme, ţări cu sisteme constituţionale asemănătoare cu al nostru, Finlanda, Polonia, Bulgaria, toate au ajuns la această concluzie, de participare pragmatică, tocmai pentru a evita existenţa unei bucle care înseamnă până la urmă transmiterea eventual incompletă a unor mesaje, imposibilitatea de a discuta direct cu cei care se ocupă de aceste lucruri", a mai spus Năstase.

El a adăugat că este pentru prima dată când a auzit formula "şeful politicii externe".

"Poate o să ajungem să auzim şi formule de genul "şeful filozofiei" sau "şeful politicii de deratizare în Bucureşti" sau politicii de luptă cu căpuşele, mi se pare absolut aberant. Am auzit formule de genul "şeful diplomaţiei", în toate ţările acesta este ministrul de Externe. Acum avem în afară de şeful diplomaţiei şi un şef al politicii externe. Nu este normal. Liniile de politică externă sunt stabilite de Parlament cu ocazia votului pe care îl dă Guvernului atunci când vine cu programul de guvernare", a încheiat Năstase.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor