Adrian Năstase ar putea fi eliberat. Cine poate decide menţinerea lui în puşcărie

Cererea de eliberare a lui Adrian Năstase din penitenciar, înainte de efectuarea în întregime a pedepsei, a fost aprobată marţi de magistraţii de la Judecătoria Sectorului 4.
Adrian Năstase (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
12.02.2013

Cererea de eliberare a lui Adrian Năstase din penitenciar, înainte de efectuarea în întregime a pedepsei, a fost aprobată marţi de magistraţii de la Judecătoria Sectorului 4. Cu toate acestea, Năstase nu este sigur că se va putea bucura de libertate, pentru că decizia nu este definitivă. La scurt timp după ce a fost anunţată hotărârea de admitere a cererii de eliberare, procurorii DNA au făcut recurs.

După judecarea recursului la Tribunalul Bucureşti, decizia care va fi luată va fi definitivă. Până va afla hotărârea finală, Năstase rămâne în Penitenciarul Jilava. Dacă magistraţii de la Tribunal vor respinge recursul, fostul premier va fi eliberat.

La judecarea cererii de eliberare înainte de termen, procurorul a cerut respingerea acesteia, pe motiv că deţinutul nu a dovedit o atitudine de îndreptare şi a continuat să facă afirmaţii la adresa judecătorilor care l-au condamnat la doi ani de închisoare în dosarul "Trofeul calităţii". Aceste consideraţii au fost infirmate de avocaţii lui Năstase.

Procurorul DNA a mai precizat că Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti nu este competentă să soluţioneze cererea şi a pus la îndoială calitatea de operă ştiinţifică a lucrărilor fostului premier, pe baza cărora a obţinut undă verde pentru cererea de eliberare înainte de termen.

Comisia de eliberări condiţionate de la Penitenciarul Jilava a dat aviz pozitiv, după ce a constatat că Năstase a efectuat o treime din pedeapsă, iar avizul a ajuns pe masa magistraţilor de la Judecătoria Sectorului 4 care au decis azi că fostul premier poate pleca din puşcărie.

Atunci când a fost aprobată cererea de eliberare au fost luate în seamă activităţile desfăşurate de Adrian Năstase în penitenciar şi faptul că a publicat trei cărţi.

Năstase a fost închis pe 26 iunie 2012, după ce a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii" şi după o tentativă de sinucidere în urma căreia a stat şase zile în spital.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor