Administraţia Trump îi presează pe oficialii români să permită candidatura lui Călin Georgescu la alegerile prezidenţiale [Bloomberg]

Călin Georgescu (Facebook/calingeorgescuro)
Redacţia
19.02.2025

Administraţia americană presează autorităţile române să nu pună obstacole în calea candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidenţiale din luna mai, scrie Bloomberg.

Potrivit publicaţiei citate, oficiali americani, în întâlniri private cu omologii români din ultimele zile, s-au concentrat aproape exclusiv pe acest scrutin, avertizându-i să nu blocheze campania lui Călin Georgescu, un susţinător al lui Trump care a denunţat NATO şi l-a lăudat pe Vladimir Putin, conform unor surse familiare cu discuţiile, care au dorit să rămână anonime.

Preocuparea echipei lui Trump faţă de situaţia politică din România a fost evidenţiată de vicepreşedintele JD Vance, care, într-un discurs-cheie la München săptămâna trecută, a criticat decizia României de a anula alegerile prezidenţiale din decembrie.

Oficialii români au fost luaţi prin surprindere de atacul lui Vance la Conferinţa de Securitate de la München, în care acesta a acuzat liderii europeni că marginalizează grupurile de dreapta. Autorităţile române sunt nedumerite de insistenţele SUA în ceea ce priveşte Georgescu, a declarat o sursă guvernamentală.

O criză politică cu ecouri în întreaga Europă

Pe măsură ce România se pregăteşte pentru reluarea alegerilor în mai, vicepreşedintele SUA a calificat anularea votului drept un exemplu de suprimare a ascensiunii politice a partidelor populiste.

La conferinţa de la München au avut loc discuţii între ministrul român de Externe, Emil Hurezeanu, şi trimişii lui Trump, Keith Kellogg şi Richard Grenell. La rândul său, ministrul Economiei, Bogdan Ivan, s-a întâlnit cu Vance la un summit despre inteligenţă artificială în Paris la începutul lunii.

Cu toate acestea, guvernul de la Bucureşti se confruntă cu dificultăţi în stabilirea unui canal de comunicare direct şi constant cu administraţia Trump, care să permită clarificarea preocupărilor legate de alegeri, conform surselor. Casa Albă a redirecţionat solicitările de comentarii către Departamentul de Stat al SUA, care a refuzat să ofere declaraţii oficiale, scrie Bloomberg.

Un atac la adresa Europei

Georgescu, un fost inginer agronom de 62 de ani, avea iniţial un sprijin electoral redus, dar a reuşit o victorie surprinzătoare în noiembrie datorită unei campanii virale pe reţelele sociale, în special pe TikTok. Însă, rezultatul a fost anulat după ce o instanţă a stabilit că această campanie digitală a fost susţinută din exterior.

În ciuda deciziei instanţei, Georgescu rămâne favorit pentru scrutinul din mai şi a denunţat anularea alegerilor drept o „lovitură de stat” orchestrată de Bruxelles. Pe fondul speculaţiilor privind posibila sa descalificare, sondajele arată că mulţi români percep decizia instanţei ca fiind nedreaptă.

Vance, care în discursul său de la München a ignorat în mare parte problemele de securitate europeană şi războiul din Ucraina, a criticat decizia justiţiei române şi a pus sub semnul întrebării soliditatea democraţiei româneşti:

„Dacă democraţia voastră poate fi distrusă cu doar câteva mii de dolari cheltuiţi pe reclame dintr-o ţară străină, atunci nu era foarte puternică de la bun început.”

Premierul Marcel Ciolacu a reiterat angajamentul României pentru organizarea unor alegeri „libere şi corecte” şi a cerut preşedintelui interimar să convoace Consiliul Suprem de Apărare a Ţării pentru a discuta implicaţiile discursului lui Vance şi organizarea scrutinului.

România, care are cea mai lungă frontieră cu Ucraina dintre statele UE şi a fost un susţinător ferm al eforturilor occidentale de a sprijini Kievul, se confruntă cu dificultăţi în gestionarea schimbărilor politice din SUA, mai arată Bloomberg.

Frustrarea electoratului şi riscurile pentru relaţia cu SUA

Ca şi alte state din UE, oficialii de la Bucureşti se tem că presiunile agresive din partea Washingtonului şi ingerinţele directe în procesul electoral ar putea deteriora relaţiile cu un aliat esenţial. România găzduieşte mii de trupe NATO la o bază strategică ce protejează flancul estic al Europei.

La o zi după declaraţiile lui Vance, cancelarul german Olaf Scholz a condamnat deschis apropierea acestuia de extrema dreaptă din Germania, considerând-o o intervenţie directă în alegerile germane, care vor avea loc pe 23 februarie.

„Nu vom accepta ca străinii să intervină în democraţia noastră, în alegerile noastre, în formarea democratică a opiniilor în favoarea unui partid. Aşa ceva nu se face – mai ales între prieteni şi aliaţi.”

Un alt susţinător important al lui Georgescu este miliardarul Elon Musk, care l-a promovat pe platforma sa X (fosta Twitter). Marţi, Musk a distribuit o declaraţie a lui Georgescu în care acesta promitea să interzică organizaţiile asociate cu filantropul George Soros, dacă ajunge preşedinte.

„România merită sa aibă parte de suveranitate”, a scris Musk, care a stârnit controverse prin sprijinul deschis oferit unor grupuri de extremă dreapta, inclusiv Afd din Germania.

Campania lui Georgescu şi echipa sa sunt subiectul unor investigaţii privind sursele de finanţare, întrucât candidatul susţine că nu a primit niciun sprijin financiar oficial pentru alegeri. Decizia finală privind validitatea candidaturii sale va fi luată de biroul electoral şi de o instanţă judecătorească.

Cu toate acestea, sistemul judiciar, perceput de mulţi români ca fiind corupt şi controlat de partidele politice tradiţionale, ridică semne de întrebare asupra independenţei procesului.

Georgescu a capitalizat pe nemulţumirea publicului faţă de corupţie şi sărăcie şi a promovat multe dintre teoriile conspiraţiei preferate de extrema dreaptă. Într-un interviu acordat lui Alex Jones, un provocator de dreapta din SUA, el a declarat că anularea alegerilor a fost „ordonată din exterior şi implementată de sistemul globalist”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor