Aderarea României la Schengen. Iohannis: Există semne că lucrurile s-ar putea mişca

România nu numai că acţionează ca un membru de facto al Schengen, ci este o piesă importantă în securitatea şi în siguranţa în întreaga regiune, a subliniat preşedintele Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

Aderarea României la Schengen ar reprezenta un semnal puternic că Uniunea Europeană vrea realmente să îşi consolideze graniţele exterioare, a declarat miercuri, la Bruxelles, preşedintele Klaus Iohannis.

"Chestiunea Schengen este permanent pe agenda tuturor discuţiilor pe care le avem, şi bilaterale, şi multilaterale, şi chiar astăzi am avut discuţii cu lideri relevanţi pe această temă în marja întâlnirilor informale.

Nu pot să intru acum în detalii, dar există semne că lucrurile s-ar putea mişca. Ar fi, sigur, foarte bine pentru România, dar, repet, ar fi foarte bine şi pentru restul spaţiului Schengen, şi aici vorbesc doar în numele României", a declarat Iohannis.

Potrivit preşedintelui, România nu numai că acţionează ca un membru de facto, ci este o piesă importantă în securitatea şi în siguranţa în întreaga regiune.

"Este clar că noi ne-am făcut temele, este clar că suntem nu doar capabili, ci suntem deja obişnuiţi să păstrăm nu numai siguranţa cetăţenilor, dar să păstrăm întreaga ţară sigură şi cred că, în acest sens, aderarea României la Schengen ar fi un real câştig şi ar reprezenta un semnal puternic că Uniunea şi Schengen vor realmente să îşi consolideze graniţele exterioare", a subliniat Iohannis.