Acuzaţiile privind supravegherea americană pe Internet au declanşat dezbateri globale asupra intimităţii

(Adam Berry/Getty Images)
Epoch Times România
12.06.2013

LONDRA – Guverne, organizatori de campanii si bloggeri din jurul lumii au reacţionat la acuzaţiile că agenţiile americane de securitate au colectat în secret emailuri şi fişiere direct de pe serverele unor companii precum Google sau Facebook. Acuzaţiile au fost făcute după ce un fost contractor al NSA (Agenţia Naţională americană pentru Securitate) a divulgat unele informaţii secrete privind un program folosit de NSA pentru supravegherea cetăţenilor americani. Guvernul britanic a fost acuzat de colaborare cu programul de supraveghere.

În Parlamentul britanic, secretarul de externe William Hague, a negat că agenţiile britanice pentru securitate au încălcat legile naţionale privind dreptul la intimitate prin colectarea de date de la NSA despre cetăţenii britanici.

“Agenţiile noastre practică şi susţin legile britanice tot timpul. Chiar şi când avem de a face cu informaţii din afara Regatului Unit”, a spus Hague, deşi există un număr tot mai mare de persoane în lume care consideră că aceste agenţii de securitate fac exact opusul în întreaga lume.

Criticii spun că acuzaţiile privind supravegherea pe Internet şi a telefoanelor ar încălca dreptul fundamental la intimitate. Emma Carr este vicedirectoare a grupului britanic Big Brother Watch.

“Date în masă privind comunicaţiile ce sunt adunate într-un singur loc şi din care să se poată extrage informaţii despre o orice persoană care comite o fărădelege sau, retrospectiv, ei se pot uita prin informaţii dacă cineva a comis o fărădelege. Aceasta nu este în regulă”, a spus Carr, şi nu reprezintă un stâlp de susţinere pentru societăţile democratice.

Dar unii britanici intervievaţi de VOA nu au fost îngrijoraţi de acuzaţiile privind supravegherea.

Preşedintele rus Vladimir Putin a reacţionat la acuzaţii, spunând că supravegherea guvernamentală ar trebui să aibă loc doar pe baza legii.

Însă criticii susţin că guvernul rus nu permite libertatea presei. Andrei Soldatov, un jurnalist investigativ rus, spune că acuzaţiile ar putea avea consecinţe grave şi ample pentru Internet.

“Ne-am obişnuit să credem că Internetul este ceva global. Acum noi ştim că în Rusia ei au început deja să folosească argumente precum ‘Noi trebuie să construim graniţe naţionale’. Şi acum, această situaţie oferă o bună muniţie pentru aceste tipuri de argumente”, a spus Soldatov.

China a fost acuzată de Vest de cenzurarea accesului la Internet. Bloggerul din Beijing Michael Anti spune că acuzaţiile împotriva SUA ar putea, de asemenea, să ajute China.

“Guvernul chinez va susţine, ‘Noi v-am spus că fiecare guvern a făcut la fel cu privire la controlarea Internetului şi toate criticile ce ni le-aţi adus cu privire la libertatea pe Internet sunt practic pline de ipocrizie’”, a spus Anti.

Cancelarul german Angela Merkel spune că va discuta chestiunea când preşedintele american Barack Obama va vizita Berlinul săptămâna viitoare după Summitul G8.

În plus, criticii spun că există posibilitatea ca toate aceste atacuri ale hackerilor împotriva diverselor instituţii sau website-uri populare la nivel mondial, scurgerile de informaţii, pirateria online aparent de “neoprit” şi alte activităţi de genul ar putea fi tolerate sau chiar impulsionate de anumite agenţii informaţionale pentru a se pregăti la nivel global terenul necesar restricţionării libertăţii pe Internet. Criticii consideră că diverse guverne şi organisme mondiale doresc să aibă un motiv “legal” pentru a ştrangula libera circulaţie a informaţiilor, care a început să fie un ghimpe tot mai mare în spinarea multor guverne şi grupuri de interes ce operează la nivel global.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor