ActiveWatch şi Centrul pentru Jurnalism Independent îşi exprimă îngrijorarea faţă de situaţia de la TVR
alte articole
Într-un comunicat emis de ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei şi Centrul pentru Jurnalism Independent, cele două organizaţii nonguvernamentale îşi exprimă îngrijorarea faţă de modul în care fosta conducere a TVR a demarat procesul de restructurare al televiziunii publice şi solicită Comisiilor parlamentare de cultură, arte şi mass-media să analizeze în regim de urgenţă modul în care deciziile adoptate de fosta conducere a TVR în procesul de restructurare demarat în ultimele luni, respectă cadrul legal şi interesul real al televiziunii publice.
În plus cele două organizaţi atrag atenţia că există riscul ca profesionalismul să se transforme în ”obedienţă politică”, în momentul în care politicienii sunt implicaţi în procesul de selecţie a jurnaliştilor.
”Prezenţa politicienilor şi a unor „experţi media” provenind de la posturile concurente private în comisiile de evaluare ale angajaţilor din TVR decredibilizează întregul proces. Mai mult, prezenţa politicienilor riscă să afecteze direct autonomia instituţională şi independenţa editorială a televiziunii publice, încălcându-se prevederile art. 8 al legii 41/1994. În plus, demararea selecţiei în preajma campaniei electorale va exercita presiuni suplimentare asupra jurnaliştilor care acoperă subiecte electorale.
În egală măsură, ne exprimăm nedumerirea privind temeinicia deciziei de a se bloca activitatea editorială a TVR în ultimele luni, decizie ce împiedică personalul editorial al TVR să-şi practice meseria, iar televiziunea publică să îşi ducă la îndeplinire mandatul public, aşa cum este el definit de legea 41/1994. Deşi conducerea pretinde că a luat această decizie cu scopul reducerii costurilor de funcţionare, efectele ei practice se reduc la situaţia absurdă în care personalul continuă să fie să fie salariat, deşi nu produce”, se arată în comunicat.
Organizaţiile semnatare solicită persoanelor politice numite în comisiile de evaluare să dea dovadă de responsabilitate şi să se retragă din cadrul comisiilor, iar partidelor politice cărora le aparţin aceste persoane să se abţină de la orice demers care poate limita independenţa editorială a Televiziunii Române.
De asemenea, liderii celor două organizaţii semnatare cer ca noua conducere a TVR, ce urmează a fi numită în această săptămână de Parlament, să reia procesul de restructurare într-un mod cât mai transparent, respectând prevederile legale, precum şi contractul colectiv de muncă.
”Cele două organizaţii susţin necesitatea procesului de reformă a televiziunii publice, finalitatea acestuia trebuind să fie recâştigarea credibilităţii în rândul publicului şi însănătoşirea economică a instituţiei. Pentru a nu fi compromis, acest proces trebuie întreprins într-un mod cât mai transparent şi cu respectarea drepturilor salariaţilor, a normelor legale şi a procedurilor interne.
Facem un nou apel către clasa politică să elibereze cele două instituţii publice de hăţurile controlului politic şi să reia procesul modificării legii 41/1994, fără de care orice proces de reformă va fi construit pe o fundaţie extrem de fragilă. Ne exprimăm disponibilitatea de a sprijini ca şi până acum acest proces şi de a participa la dezbaterea publică pe această temă”, anunţă comunicatul.