Acţiunile se scufundă, iar preţul petrolului creşte după ce SUA şi aliaţii se gândesc la interzicerea petrolului rusesc

(Spencer Platt / Getty Images)
D.B.
07.03.2022

Acţiunile se prăbuşesc luni, în condiţiile în care preţul petrolului a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani, ceea ce ridică temeri privind o nouă creştere a inflaţiei care ar putea afecta economia globală.

În Asia, indicele Hang Seng din Hong Kong s-a scufundat cu până la 5% în tranzacţiile de dimineaţă. Ultima dată a scăzut cu 3,4%, fiind pe cale să înregistreze cea mai mare scădere zilnică din ultimele şapte luni. Indicele japonez Nikkei 225 s-a prăbuşit cu 3,6%. Indicele Kospi din Coreea de Sud a scăzut cu 2,5%. Indicele Shanghai Composite din China a pierdut 1%, informează CNN.

Pe piaţa americană, contractele futures ale Dow Jones au scăzut cu 450 de puncte, sau 1,3%. Contractele futures S&P 500 şi Nasdaq au scăzut cu 1,6% şi, respectiv, 2%.

Preţul petrolului creşte: Cele mai recente turbulenţe au venit în timp ce contractele la ţiţei din SUA au crescut cu peste 7%, ajungând la 124,17 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din august 2008. Ţiţeiul Brent a urcat şi el la cel mai ridicat nivel din 2008, cu 8%, la 127,66 dolari pe baril.

Preţul petrolului a urcat şi mai mult după ce secretarul de stat american Antony Blinken a declarat duminică, într-un interviu acordat CNN, că Statele Unite lucrează cu aliaţii săi din Europa pentru a analiza posibilitatea de a interzice importurile de petrol rusesc, într-un efort de a pedepsi şi mai mult Kremlinul pentru invazia asupra Ucrainei.

"În cazul unei eventuale implementări [a interdicţiei], măsura va exacerba şi mai mult dezechilibrul dintre cerere şi ofertă pe o piaţă petrolieră deja tensionată. Preţurile ridicate ale petrolului ar putea reprezenta o ameninţare pentru marjele firmelor şi perspectivele privind cheltuielile de consum, într-un moment în care Fed se va confrunta cu o presiune mai mare de a trebui să supracorecteze cu creşteri mai rapide şi mai mari ale ratelor, având în vedere presiunile inflaţioniste", a scris Yeap Jun Rong, strateg de piaţă la IG Group.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor