Preţul petrolului continuă să scadă pe fondul unui dolar puternic şi al reducerii cererii de carburanţi

(Getty Images)
Redacţia
13.05.2024

Preţul petrolului a continuat să scadă luni, pe fondul indiciilor de slăbire a cererii de carburanţi şi a comentariilor oficialilor Rezervei Federale americane, care au diminuat speranţele de reducere a ratelor dobânzilor, ceea ce ar putea încetini creşterea economică şi ar putea reduce cererea de carburanţi în cea mai mare economie a lumii, transmite Reuters.

Cotaţiile futures ale petrolului Brent au scăzut cu 25 de cenţi, sau 0,3%, până la 82,54 dolari pe baril la ora 0505 GMT, în timp ce cotaţiile futures ale petrolului american West Texas Intermediate au fost de 78,07 dolari pe baril, în scădere cu 19 cenţi, sau 0,2%.

"Pieţele petroliere au trecut peste impactul conflictelor din Orientul Mijlociu şi şi-au mutat din nou atenţia asupra perspectivelor economice mondiale", a declarat analistul independent Tina Teng, cu sediul în Auckland.

Indicele preţurilor de producţie din China (PPI) s-a contractat în aprilie, sugerând că cererea din partea întreprinderilor a rămas slabă, a spus ea, adăugând că datele economice recente din SUA au semnalat şi ele o încetinire.

Ambele indicii de referinţă au scăzut vineri cu aproximativ 1 dolar, în timp ce oficialii Fed au dezbătut dacă ratele dobânzilor din SUA sunt suficient de ridicate pentru a readuce inflaţia la 2%, compensând astfel câştigurile înregistrate la începutul săptămânii trecute din cauza conflictului dintre Israel şi Gaza.

Analiştii se aşteaptă ca banca centrală americană să menţină rata dobânzii de politică monetară la nivelul actual pentru mai mult timp, ceea ce va susţine dolarul. Un dolar mai puternic face ca petrolul denominat în dolari să fie mai scump pentru investitorii care deţin alte monede.

Preţul petrolului a scăzut, de asemenea, pe fondul semnelor de slăbire a cererii, au declarat analiştii ANZ într-o notă, în condiţiile în care stocurile de benzină şi de produse distilate din SUA au crescut în săptămâna premergătoare începerii sezonului auto din SUA.

Rafinării la nivel global se luptă cu scăderea profiturilor pentru motorină, în condiţiile în care noile rafinării sporesc oferta, iar vremea blândă din emisfera nordică şi activitatea economică lentă afectează cererea.

Cu toate acestea, piaţa a rămas susţinută de aşteptările că Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii lor, cunoscuţi împreună sub numele de OPEC, ar putea prelungi reducerile de ofertă în a doua jumătate a anului.

Irakul, al doilea producător OPEC ca mărime, se angajează să respecte reducerile voluntare ale producţiei de petrol convenite de OPEC şi este dornic să coopereze cu ţările membre în ceea ce priveşte eforturile de a obţine o mai mare stabilitate pe pieţele globale de petrol, a declarat duminică ministrul său al petrolului pentru agenţia de ştiri de stat.

Comentariile ministrului au fost făcute după ce sâmbătă acesta a sugerat că Irakul a făcut suficiente reduceri voluntare şi nu va fi de acord cu nicio reducere suplimentară propusă de grupul mai larg de producători OPEC la reuniunea de la începutul lunii iunie.

La începutul acestei luni, OPEC a atras atenţia Irakului pentru că a pompat peste cota sa de producţie cu 602.000 de barili pe zi cumulativ în primele trei luni ale anului 2024. Grupul a declarat că Bagdadul a fost de acord să compenseze prin reduceri suplimentare ale producţiei în restul anului.

În SUA, numărul platformelor de foraj petrolier a scăzut cu trei, ajungând la 496 săptămâna trecută, cel mai scăzut nivel din noiembrie, a anunţat vineri, în raportul său săptămânal, Baker Hughes, deschizând o filă nouă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor