Academia Oamenilor de Ştiinţă devine independentă financiar. Printre membri, Iliescu, Andronescu şi Mencinicopschi

Dintre cele 18 amendamente la bugetul Educaţiei, doar unul singur a primit undă verde de la Comisiile reunite de buget, iar acesta îi aparţine senatoarei PSD Ecaterina Andronescu.
Ecaterina Andronescu
Ecaterina Andronescu (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Prin amendamentul respectiv, Academia Oamenilor de Ştiinţă din România (AOSR), unde Ecaterina Andronescu este membru fondator şi preşedinte al Secţiei "Ştiinţe chimice", devine ordonator de credite, cu buget propriu, adică instituţia nu va mai fi bugetată prin Ministerul Educaţiei, informează Mediafax.

Concret, cele 6,4 milioane de lei prevăzute în bugetul Ministerului Educaţiei pentru AOSR vor fi vărsate direct în conturile Academiei, care va dispune singură de fonduri.

Însă ce ştim despre Academia Oamenilor de Ştiinţă din România? Iniţial doar un ONG, AOSR a devenit, printr-o lege iniţiată de fostul deputat PDSR Vasile Cândea şi fostul senator Ion Basgan (acum preşedinte, respectiv vicepreşedinte al Academiei), instituţie de interes public.

"Academia Oamenilor de Ştiinţă din România este for naţional de consacrare ştiinţifică, care reuneşte personalităţi reprezentative ale ştiinţei", se arată pe site-ul AOSR.

Fostul preşedinte al Academiei Române, Eugen Simon, declara în 2010, pentru hotnews.ro, că AOSR este "o construcţie strict politică".

"A apărut o Academie a Oamenilor de Ştiinţă care, după părerea mea, acceptată şi de Adunarea Generală a Academiei Române, este o construcţie strict politică. Pentru că ea nu se bazează pe o selecţie corectă de valori. În interiorul ei sunt, evident, şi oameni de valoare, şi eu i-aş sfătui ca ei să candideze la Academia Română.

Dar, în această Academie a Oamenilor de Ştiinţă constat că există parlamentari, oameni de afaceri, general, general de jandarmi, oameni politici, creând confuzie generală. (...) Nu cunosc în Europa să mai existe un caz similar ca toate aceste Academii care creează o mare confuzie să fie finanţate din bugetul public", a declarat, la vremea respectivă, Eugen Simon.

Iliescu, Meleşcanu şi Mencinicopschi, printre membrii Academiei

Conducerea Academiei este asigurată de Vasile Cândea, preşedinte, Ion Basgan şi Adrian Badea, vicepreşedinţi, şi un secretar ştiinţific, Doru-Sabin Delion. Din Consiliul onorific fac parte Dinu Săraru (fost membru al Comitetului Central al PCR), Vlad Constantin, IPS Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului şi Constantin Mincu.

Potrivit Hotnews.ro, printre membrii acestei instituţii se numără şi preşedintele Academiei Române, Ionel Valentin Vlad, el fiind membru de onoare al Secţiei Ştiinţe Fizice.

Membru titular al Academiei este şi Gheorghe Mencinicopschi, fost director al Institutului de Cercetări Alimentare, în prezent la închisoare în Dosarul "ICA", care îl are ca protagonist pe patronul Antenelor, Dan Voiculescu.

Fostul preşedinte Ion Iliescu este, de asemenea, membru de onoare al Secţiei Ştiinţe Tehnice, fostul ministru al Agriculturii Valeriu Tabără este membru titular, jurnalistul Ion Cristoiu este membru de onoare, iar fostul şef SIE Teodor Meleşcanu este membru onorific.

Membrii titulari ai acestei Academii primesc o indemnizaţie lunară brută de 2.000 lei, iar membrii de onoare pot să primească o indemnizaţie de merit, prin hotărâre a adunării generale.

"Indemnizaţiile lunare se indexează anual cu rata inflaţiei comunicată de Institutul Naţional de Statistică pentru anul anterior celui în care se face plata drepturilor şi se iau în calculul pensiei pe stat", prevede statutul Academiei.

Chiar şi "urmaşii membrilor AOSR care au fost indemnizaţi beneficiază lunar de un sprijin material neimpozabil, conform Legii nr. 86/1998 privind acordarea unui sprijin material pentru soţul supravieţuitor şi pentru urmaşii membrilor Academiei Române", se mai arată în acest statut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne