Abbas: Autoritatea Palestiniană la un pas de colaps

Preşedintele Autorităţii Palestiniene a avertizat Israelul că, dacă nu pune capăt operaţiunilor militare violente în teritoriile palestiniene ocupate, ar putea avea loc o revoltă sângeroasă. În plus, Abbas a avertizat că administraţia sa se află în pragul prăbuşirii.
Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas.
Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas. (Captură Foto)

Preşedintele Mahmoud Abbas a avertizat că Autoritatea Palestiniană se află “în pragul prăbuşirii” pe măsură ce regimul israelian îşi continuă operaţiunile militare fatale în zonele din Cisiordania aflate sub monitorizarea administraţiei sale.

Într-un interviu cu postul de televiziune israelian Channel 2, Abbas a cerut premierului Benjamin Netanyahu să pună capăt raidurilor împotriva palestinienilor în Cisiordania, adăugând că, într-unul dintre cazuri, forţele Tel Aviv-ului chiar au ajuns “la pragul uşii locuinţei sale din Ramallah”.

Liderul palestinian a avertizat Israelul că va avea loc o “revoltă sângeroasă” dacă regimul din Tel Aviv nu va reuşi să pună capăt operaţiunilor sale militare din teritoriile palestiniene ocupate.

El a criticat armata israeliană pentru că refuză să schimbe informaţii cu privire la situaţia din teritoriile palestiniene.

Cisiordania a fost martora unui nou val de tensiuni între manifestanţii palestinieni şi forţele regimului israelian începând cu octombrie 2015.

În lunile recente, soldaţii israelieni şi-au intensificat campania împotriva palestinienilor, efectuând în mod constant raiduri asupra locuinţelor din oraşele din Cisiordania şi arestând un număr mare de palestinieni.

Abbas a mai criticat Israelul şi pentru încălcările constante ale Acordurilor de la Oslo, năvălind în oraşele palestiniene fără niciun fel de restricţii.

Între Israel şi Organizaţia de Eliberare a Palestinei au fost semnate acorduri în 1993 şi 1995 cu scopul de a rezolva conflictul palestiniano-israelian şi de a respecta dreptul palestinienilor la autodeterminare.