Soldatul israelian care a ucis un palestinian rănit este proclamat “erou naţional” de către extremiştii israelieni

La câteva zile după ce a împuşcat fatal un palestinian rănit în Hebron, un soldat israelian a fost transformat de evreii de extremă dreaptă într-un erou naţional. Soldatul a fost filmat în timp ce l-a executat pe palestinian, care zăcea pe jos, neînarmat şi rănit.
Palestinian rănit după ce ataca soldaţi israelieni cu cuţitul este executat cu sânge rece de un soldat israelian prin împuşcare în cap de la mică distanţă. Omul era întins pe jos la momentul împuşcării, Hebron, 23 martie 2016
Palestinian rănit după ce ataca soldaţi israelieni cu cuţitul este executat cu sânge rece de un soldat israelian prin împuşcare în cap de la mică distanţă. Omul era întins pe jos la momentul împuşcării, Hebron, 23 martie 2016 (Captură foto)

În faţa unui tribunal din sudul Israelului, câteva sute de oameni au fluturat steaguri israeliene, au afişat pancarte şi au scandat slogane pentru susţinerea unui soldat care a împuşcat mortal un palestinian în apropiere de Hebron. Palestinianul fusese rănit în timp ce atacase un alt soldat cu ajutorul unui cuţit.

Mulţimea a scandat “Kahane este viu”, făcând referire la rabinul israelian extremist Meir Kahane şi în semn de susţinere pentru soldatul israelian, care a fost surprins de camerele video executând bărbatul palestinian în timp ce acesta zăcea pe jos, fiind rănit.

Printre manifestanţi s-a aflat şi politicianul israelian şi fost membru al cabinetului, Avigdor Lieberman, care acum conduce Yisrael Beitenu şi este un critic al premierului Benjamin Netanyahu: “Cu siguranţă prefer să avem un soldat care a luat o decizie greşită în evaluarea unei situaţii decât unul care ezită şi care să fie ucis de un terorist – cazuri pe care le-am văzut în trecut”.

Comentariile sale sunt similare cu cele ale miilor de israelieni, care – în demonstraţii publice şi pe reţelele sociale – au susţinut în ultimele zile că un soldat care luptă pentru protejarea evreilor din Israel ar trebui să fie onorat, şi nu arestat, de guvernul care l-a trimis în Cisiordania.

Filmarea video realizată de organizaţia israeliană pentru drepturile omului B’tselem arată cum soldatul israelian trage mai multe focuri de armă în capul şi trupul atacatorului palestinian, Abd al Fattah Yusri al Sharif, care se afla întins pe jos şi care aparent nu mai prezenta un pericol pentru ceilalţi soldaţi sau civili.

Soldatul arestat le-a declarat de două ori colegilor săi că palestinianul “a meritat să moară”, conform detaliilor unei investigaţii publicate duminică, publicată de International Business Times.

După incident, soldatul a dat mâna cu Baruch Marzel, un discipol şi succesor al partidului politic Kach al lui Meir Kahane, care a fost în cele din urmă interzis după ce a fost clasificat drept o organizaţie evreiască teroristă.

“Imaginile filmate cu acest incident sunt atât de expresive încât nu am crezut că cineva le-ar putea contesta”, a scris Aviv Abromovich pe website-ul israelian de ştiri Walla! “Dar m-am înşelat. La câteva zile, soldatul [care l-a omorât pe palestinianul rănit] a fost transformat dintr-un criminal în erou naţional”.