A încetat din viaţă Franco Zeffirelli. Regizorul italian a murit în casa sa din Roma

Franco Zeffirelli
Franco Zeffirelli (screenshot tramite video Youtube)

Italia îi dă ultimul salut lui Franco Zeffirelli (în registrul de stare civilă Gianfranco Corsi Zeffirelli), decedat sâmbătă 15 iunie, la vârsta de 96 de ani, la domiciliul său din Roma.

Regizor, scenarist, producător şi actor italian născut la 12 februarie 1923, la Florenţa, în Italia, a încetat din viaţă asistat de fiii săi adoptaţi Pippo şi Luciano, de un medic şi de preotul bisericii San Tarcisio.

Conform celor relatate de familia Zeffirelli "s-a stins din viaţă în mod seren, după o lungă boală care s-a înrăutăţit în ultimele luni". Maestrul Zeffirelli, se va odihni în cimitirul monumental Porte Sante din Florenţa. Priveghiul va fi organizat la Campidoglio din Roma.

Maestru de cinema şi teatru

„Student la Accademia di Belle Arti şi la Facoltà di Architettura din oraşul său natal Florenţa, în 1946 Franco Zeffirelli s-a mutat la Roma unde a debutat ca actor de cinematografie şi teatru şi unde a avut o întâlnire care i-a schimbat viaţa: cea cu Luchino Visconti. Astfel a început o carieră artistică care a durat aproximativ 60 de ani, ceea ce l-a făcut să devină unul dintre cei mai renumiţi showmen din lume”. În acest mod îşi aminteşte organizaţia non-profit a Fundaţiei Zeffirelli din Florenţa de maestrul care a decedat în această dimineaţă în casa sa din Roma, după o lungă boală.

Franco Zeffirelli a fost „capabil să se deplaseze cu uşurinţă de la cinema la teatru, la televiziune", într-o carieră artistică care „în timp i-a adus nenumărate recunoaşteri şi premii, inclusiv cinci David di Donatello, două Nastri d'argento (Panglici de argint) şi 14 nominalizări pentru filmele sale la Oscar, dintre care două personale (pentru"Romeo si Julieta" în 1968 ca cel mai bun regizor şi pentru "La Traviata" în 1982 pentru cel mai bun scenarist)".

Italia îşi plânge maestrul

„Lumea culturii şi a cinematografiei deplânge moartea maestrului Franco #Zeffirelli, un geniu al vremurilor noastre. I-am iubit filmele. În numele meu şi al #Mibac îmi exprim condoleanţele familiei sale". Acesta este mesajul lansat pe Twitter de către Ministrul Patrimoniului Cultural, Alberto Bonisoli, în memoria regizorului.

Primarul Florenţei, Dario Nardella, a adus un omagiu concetăţeanului său pe Twitter: „Nu mi-aş fi dorit niciodată să vină această zi. Franco Zeffirelli a plecat în această dimineaţă. Unul dintre cei mai mari oameni ai culturii mondiale. Ne alăturăm durerii celor dragi. La revedere dragă Maestre, Florenţa nu te va uita niciodată”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură