A fost anunţat concursul pentru selectarea companiei care va reabilita trei sisteme de irigare pe râul Prut
Fondul Provocările Mileniului Moldova a lansat concursul de selectare a companiei de construcţie care va reconstrui sistemele de irigare Blindeşti - raionul Ungheni, Grozeşti - raionul Nisporeni şi Leova Sud - raionul Leova. Lucrările de reabilitare a sistemelor de irigare vor fi desfăşurate în cadrul Programului Compact al Corporaţiei Provocările Mileniului şi finanţate de Guvernul SUA. Valentina Badrajan - directorul executiv al Fondului Provocările Mileniului Moldova a comunicat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că cererile pot fi depuse de companiile de construcţie care dispun de experianţă în domeniu. "Companiile de construcţie cu experienţă pot depune ofertele până pe data de 30 septembrie curent, iar ulterior vor fi evaluate de experţi naţionali şi internaţionali cu experienţă în domeniu.
Printre criteriile de selecţie, în afară de experienţa de muncă, va fi luată în calcul cifra de afaceri a companiei, echipamentele disponibile şi profesionalismul personalului", a spus ea. Potrivit Valentinei Badrajan, compania care va câştiga concursul va trebuie să execute lucrările de modernizare a celor trei sisteme de irigare. "Două dintre ele au fost construite în anii '70 ai secolului trecut, alt sistem a fost dat în exploatare în anii '90. De facto, aceste sisteme de irigare nu funcţionează. Reabilitarea sistemelor de irigare prevede înlocuirea echipamentului electromecanic cu echipament modern, dotarea cu echipamente electronice de control al regimului de lucru al pompelor, substituirea reţelei de distribuţie a apei cu ţevi din polietilenă de densitate înaltă, înlocuirea hidranţilor, reconstrucţia clădirilor staţiilor de pompare, instalarea contoarelor mobile pentru determinarea volumului de apă consumat", a anunţat Valentina Badrajan.
Potrivit ei, modernizarea sistemelor de irigare va permite producătorilor agricoli să optimizeze costurile de operare şi întreţinere a acestora, să utilizeze apa pentru irigaţii în funcţie de necesitate, să reducă pierderile de apă din reţea datorită ţevilor din polietilenă. "În prezent, în aria celor trei sisteme de irigare de pe râul Prut activează peste 1300 de producători agricoli şi doar sistemul de irigare Grozeşti funcţionează şi irigă circa 100 de hectare de teren agricol. După reabilitare, însă, sistemele de irigare Grozeşti, Blindeşti şi Leova Sud vor putea iriga peste 2667 de hectare de teren agricol şi vor oferi posibilitatea de a efectua investiţii private pentru extinderea ulterioară a suprafeţei irigată până la circa 1300 de hectare" a remarcat Badrajan. Ea a mai comunicat că în curând va fi anunţat al patrulea - ultimul concurs pentru reabilitarea sistemelor de irigare. Se planifică modernizarea sistemelor de irigare în două localităţi din sudul ţării situate pe malul râului Prut.
FPM Moldova a lansat concursul pentru reabilitarea altor patru sisteme de irigare de pe râul Nistru, iar pentru reconstrucţia a două dintre sistemele de pe Nistru au fost deja semnate contracte cu companii internaţionale care sunt mobilizate şi urmează să înceapă lucrările de construcţie în timpul apropiat, precizează InfoTag. Reabilitarea sistemelor centralizate de irigare este unul din obiectivele Programului Compact, semnat la începutul anului 2010, între Guvernul Republicii Moldova şi Corporaţia Provocările Mileniului, în numele Guvernul SUA. Programul Compact este implementat de Fondul Provocările Mileniului Moldova şi are o valoare totală de $ 262 mln.