967 de case, vândute ilegal. Un nou lot de inculpaţi la DNA, în frunte cu primarul Timişoarei

Procurorii DNA au deschis un dosar care vizează vânzarea ilegală a nu mai puţin de 967 de case naţionalizate, dosar în care prejudiciul este estimat la aproximativ 40 de milioane de euro.
Sigla DNA
Sigla DNA (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Actualul şi fostul primar al Timişoarei, Nicolae Robu şi respectiv Gheorghe Ciuhandu, alături de un fost director din primărie, Martin Staia, au fost puşi sub urmărire penală pentru abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în formă continuată, reiese dintr-un comunicat remis vineri de agenţia anticorupţie.

De aceeaşi infracţiune (doar că în formă simplă) sunt acuzaţi şi viceprimarul oraşului, Dan Diaconu, şi fostul viceprimar Constantin Stoia.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane care, la data faptelor erau funcţionari în cadrul Primăriei Timişoara.

Prejudiciul total din dosar, cu referire la deposedarea statului de cele 967 de imobile, este estimat la aproximativ 40 de milioane de euro.

Dosarul, în viziunea DNA

"În perioada 1996 - 2015, mai mulţi funcţionari publici din cadrul Primăriei municipiului Timişoara, precum şi alte persoane, şi-au încălcat atribuţiile legate de aplicarea Legii 112/1995 şi au deposedat Statul Român de 967 de imobile, majoritatea aflate în centrul vechi al oraşului, producând un prejudiciu estimat la 40 de milioane euro în dauna statului.

Contextul desfăşurării activităţilor infracţionale este următorul: în luna ianuarie 1996 a intrat în vigoare Legea 112/1995 pentru reglementarea situaţiei juridice a unor imobile cu destinaţia de locuinţe, trecute în proprietatea statului în perioada regimului comunist.

Această lege le dădea drept foştilor proprietari şi moştenitorilor lor să îşi redobândească imobilele confiscate în mod abuziv de regimul comunist sau să primească despăgubiri pentru acele imobile.

Totodată, legea a dat dreptul chiriaşilor să cumpere imobilele în care locuiau, dar numai acelor chiriaşi care dovedeau că, la data intrării în vigoare a Legii 112/1996, aveau contracte de închiriere a acelor imobile şi le ocupau la acea dată.

Cu toate acestea, funcţionarii publici din cadrul primăriei Timişoara au încheiat sute de contracte de vânzare-cumpărare cu persoane influente în mediul social din municipiul Timişoara care nu au avut calitatea de chiriaşi la data intrării în vigoare a Legii 112/1995 şi care, prin urmare, nu aveau nici un drept să dobândească respectivele imobile.

Funcţionarii din cadrul primăriei Timişoara au vândut în mod fraudulos imobilele persoanelor în cauză, la preţuri modice stabilite în baza Legii 112/1995 şi HG 20/1996, deşi cunoşteau că respectivele dispoziţii nu aveau nici o aplicabilitate în privinţa acelor persoane."