92% dintre români nu ar da mită pentru ca odraslele lor să promoveze la Bac

Românii sunt din ce în ce mai nemulţumiţi de felul în care se face carte în şcoli şi de modul în care se promovează la Bac. Un sondaj al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), a luat pulsul societăţii româneşti, după încheierea celui mai mediatizat Bacalaureat din ultimii ani. Principala concluzie: excelenţa face diferenţa, nu numărul de admişi.
Elevi la Colegiul Naţional Sfântul Sava (Epoch Times România)
Epoch Times România
14.07.2013

Românii sunt din ce în ce mai nemulţumiţi de felul în care se face carte în şcoli şi de modul în care se promovează la Bac. Un sondaj al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), a luat pulsul societăţii româneşti, după încheierea celui mai mediatizat Bacalaureat din ultimii ani. Principala concluzie: excelenţa face diferenţa, nu numărul de admişi. 82% dintre români dintre români consideră că ar fi mai bine ca examenul de Bacalaureat să fie promovat de mai puţini elevi, dar mai bine pregătiţi, decât mai mulţi şi mai slab pregătiţi, în timp ce 14% ar prefera ca promovabilitatea să fie mai mare, chiar dacă e în detrimentul calităţii.

După ce opiniile politicienilor despre "eşecul" din învăţământ, fraudarea de la Bolintineanu, secretizarea subiectelor etc. s-au făcut auzite pe toate posturile TV, sâmbătă, IRES a dat publicităţii rezultatele studiului "Percepţii privind examenul de Bacalaureat 2013", care ne aduce în atenţie şi opinia cetăţenilor obişnuiţi, a celor ce sunt beneficiarii direcţi sau indirecţi ai rezultatelor din învăţământ. Căci, absolvenţii de azi sunt specialiştii de mâine, nu-i aşa?

La întrebarea "Cine credeţi că este de vină pentru faptul că în jur de 55%/45% (pentru 2013) dintre elevi nu au luat examenul de Bacalaureat?" Interesant este că, în materie de vinovăţie pentru rezultatele slabe la bacalaureat, românii nu au fost atât de tentaţi să dea vina pe profesori, cum o fac mulţi dintre guvernanţi, ci au dat vina pe elevi. 44% dintre români cred că vinovaţi sunt elevii, 16% consideră că vina este a sistemului de învăţământ şi abia 13% îi consideră pe profesori principalii responsabili.

Referitor la faptul că subiectele au fost diferenţiate anul acesta la proba de limba română la Bacalaureat în funcţie de profilul liceelor şi de orele alocate disciplinei, 48% dintre respondenţi au spus că au o părere bună, 17% - foarte bună, în timp ce 20% au o părere proastă iar 11% - foarte proastă.

Interesante au fost şi răspunsurile la întrebarea "care credeţi că este explicaţia pentru creşterea promovabilităţii cu peste 10% comparativ cu anul trecut?". Dacă în viziunea multora dintre oficialii noştri, creşterea promovabilităţii în 2013 a fost un artificială, care nu reflectă faptul că s-ar fi învăţat mai bine ci este doar rezultatul scăderii gradului de dificultate a subiectelor, cetăţenii cred în schimbă că "elevii au fost mai bine pregătiţii" 38% şi doar 17% consideră că promovabilitatea a crescut fiindcă subiectele au fost mai uşoare.

În ce măsură cred românii că notele de la Bac chiar reflectă nivelul cunoştinţelor dobândite în şcoală de elevi? Doar 60% dintre repondenţi au răspuns că în opinia lor rezultatele reflectă nivelul real al cunoştinţelor acumulate în timpul şcolii, în timp ce 38% le consideră iluzorii iar restul nu ştiu, sau nu răspund.

Având în vedere scadalul de la Bolintineanu , despre care au auzit nu mai puţin de 94% dintre repondenţii IRES, ar fi fost imposibil ca întrebările despre mită să nu se regăsească în sondaj. La întrebarea "Ipotetic vorbind, dumneavoastră aţi plăti o sumă de bani pentru promovarea examenului de bacalaureat a copilului dumneavoastră?", 92% dintre repondenţi au afirmat că "în calitate de părinţi, n-ar plăti o sumă de bani pentru a se asigura că examenul este promovat de copii", în timp ce 8% sunt dispuşi (tot ipotetic vorbind) să dea mită.

Şi dacă pentru rezultatele slabe la bac vinovaţi sunt în principal elevii, cel puţin aşa rezultă din sondaj, când vine vorba despre fraudă, în ochii cetăţenilor principalii vinovaţi sunt profesorii:25% din cei intervievaţi consideră că profesorii sunt vinovaţi că în fiecare an se discută despre fraude la examenul de Bacalaureat, 13% cred că vina aparţine părinţilor, 10% acuză sistemul educaţional, 10% îi acuză pe elevii, şi 8% dau vina pe Ministerul Învăţământului.

Cine ar trebui pedepsit? Doar 42% cred că părinţii ar trebui pedepsiţi pentru faptul că au dat mită, în timp ce 86% la sută dintre repondenţi cred că profesorii care au primit mită dată de părinţi trebuie pedepsiţi.

Cât despre elevi, pe ei o să îi pedepsească... viaţa. 70% dintre repondenţi sunt de părere că elevii care au promovat examenul în schimbul unor sume de bani, nu vor reuşi în viaţă.

Concluzia IRES este că "elementele de fraudă sunt receptate în mai mare măsură decât în alţi ani, dar percepţia asupra stării învăţământului românesc este în continuă apreciere. Pedepsirea fraudei este tratată diferit de către opinia publică: suntem mai permisivi atunci când vorbim despre părinţi sau copiii lor decât dacă ne referim la profesorii care au luat mită".

Sondajul a fost realizat în perioada 9 - 10 iunie, pe un eşantion de 1.148 de persoane de 18 ani şi peste şi are o marjă de eroare de plus/minus 3%

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor