Ambasadorul SUA în R.Moldova: Statele Unite vor monitoriza foarte atent alegerile parlamentare

Autorităţile moldovene trebuie să asigure un proces electoral liber, corect şi transparent, afirmă Dereck J. Hogan.
Dereck J. Hogan, ambasadorul SUA la Chişinău
Dereck J. Hogan, ambasadorul SUA la Chişinău (facebook.com/Igor Dodon)

Statele Unite vor monitoriza foarte atent alegerile parlamentare din Republica Moldova, a declarat marţi, 18 mai, ambasadorului Dereck J. Hogan într-un discurs adresat studenţilor Facultăţii Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Administrative a Universităţii de Stat.

„Apelăm din nou la autorităţile şi liderii moldoveni de toate nivelurile să asigure un proces electoral liber, corect şi transparent, unde toţi candidaţii pot concura în condiţii egale fără frică de hărţuire sau intimidare, şi mai presus de toate, ca rezultatul alegerilor să reflecte voinţa oamenilor”, a menţionat diplomatul.

În context, Dereck J. Hogan a ţinut să noteze că în noiembrie 2020, un număr record de moldoveni au votat pentru alegerea primei femei preşedinte a ţării şi au cerut o guvernare mai responsabilă.

Cu toate acestea, apelurile au fost întâmpinate cu cinism şi dorinţa de a sacrifica totul – de a face parteneriate cu forţele oligarhice, de a se supune influenţei maligne din străinătate şi chiar de a face ameninţări la adresa independenţei instituţiilor democratice din Moldova – toate pentru a păstra puterea politică cu orice preţ.

Dereck J. Hogan a mai subliniat în discursul său că guvernul SUA a respectat şi va continua să respecte alegerea oamenilor, fiind gata să conlucreze cu orice guvern moldovean determinat să îmbunătăţească vieţile tuturor moldovenilor, să dezrădăcineze corupţia şi să consolideze suveranitatea ţării.

„Noi ne concentrăm pe principii democratice. Noi încercăm să susţinem instituţiile independente şi democratice… Când alte ţări sau când anumiţi politicieni au anumite rezerve sau cred că pot pierde din cauza poziţiei noastre, desigur că critici la adresa noastră vor fi, dar asta nu schimbă politica noastră pentru că noi suntem aici nu pentru politicieni, noi suntem aici pentru oamenii R. Moldova”, a adăugat diplomatul.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a acuzat recent SUA şi UE că se amestecă în mod direct în afacerile interne ale R. Moldova în ajunul scrutinului parlamentar anticipat. Diplomaţia de la Chişinău a respins aceste acuzaţii şi pretinsele presiuni venite din partea altor state în legătură cu organizarea alegerilor anticipate.