78% dintre tineri sunt determinaţi să plece peste hotare

51% dintre tinerii între 18 şi 30 de ani au un loc de muncă, dintre care 10% în străinătate. 78% dintre aceştia sunt determinaţi să plece peste hotare pentru a-şi mări veniturile. 59% s-ar întoarce în ţară, iar 41% s-ar stabili peste hotare. Rezultatele studiului relevă faptul că un număr dublu al tinerilor se aşteaptă ca afacerea pe care ar lansa-o cu banii câştigaţi să aibă succes mai degrabă în România, decât în străinătate.
Infografic - Ce spun tinerii despre piata muncii (SmartDreamers)
Gina Zaragiu
25.07.2013

51% dintre tinerii între 18 şi 30 de ani au un loc de muncă, dintre care 10% în străinătate. 78% dintre aceştia sunt determinaţi să plece peste hotare pentru a-şi mări veniturile. 59% s-ar întoarce în ţară, iar 41% s-ar stabili peste hotare. Rezultatele studiului relevă faptul că un număr dublu al tinerilor se aşteaptă ca afacerea pe care ar lansa-o cu banii câştigaţi să aibă succes mai degrabă în România, decât în străinătate.

În perioada 01-10 iulie 2013, SmartDreamers a realizat un studiu pe un eşantion format din 1500 de tineri, 500 cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani, iar 1000 dintre ei încadrându-se în intervalul 24-30 de ani. Scopul studiului a fost identificarea obstacolelor şi aşteptărilor pe care le au tinerii privind piaţa muncii din România şi din străinătate. Aceştia şi-au exprimat opinia pe teme ca: actualul loc de muncă, aşteptările salariale, motivaţii, dificultăţile întâmpinate în găsirea unui loc de muncă şi modul în care ar cheltui banii economisiţi.

Concluziile studiului:

Rata de angajare şi aşteptările salariale

Astfel, am aflat că 51% dintre cei chestionaţi au un loc de muncă, dintre care 10% în străinătate. 73% dintre respondenţi au un nivel mediu al aşteptărilor salariale, cuprinse între 1000 şi 2000 de euro pentru munca prestată în afara ţării.

Motivaţii şi obstacole în căutarea unui loc de muncă în străinătate

78% dintre tineri sunt determinaţi să plece peste hotare din mai multe motive: fie pentru a-şi mări veniturile, fie pentru a face diverse achiziţii de bunuri sau chiar pentru a investi într-o afacere. 22% dintre ei pun pe primul plan aspectele extra financiare, cum ar fi dezvoltarea personală şi educaţia copilului.

În străinătate, cel mai mare obstacol întâlnit în căutarea unui loc de muncă este faptul că nu îşi permit, din punct de vedere financiar, să caute la faţa locului. Următoarele două dificultăţi semnalate sunt numărul mic al locurilor de muncă şi experienţa profesională redusă.

O altă dificultate în găsirea unui loc de muncă în străinătate, semnalată de 11% dintre respondenţi este discriminarea. Şi oferta salarială mică sau plafonarea profesională reprezintă cele mai puţin întâlnite obstacole.

Diferenţele dintre România versus străinătate

Diferenţele cele mai mari, întâlnite în raportul România versus străinătate se regăsesc la aşteptările financiare şi cele de dezvoltare personală. Obstacolul ''salarii prea mici'' a fost semnalat pentru piaţa muncii din România de către 32% dintre respondenţi, versus 8% care au întampinat salarii prea mici în cazul locurilor de muncă din străinătate.

În timp ce 16% dintre respondenţi nu aleg un loc de muncă în România datorită plafonării profesionale, versus 6% care l-au menţionat ca şi criteriu pentru locurile de muncă din străinătate.

Cheltuirea / investirea economiilor şi planuri de viitor

Dintre cei care ar reuşi să-şi pună nişte bani deoparte în urma muncii depuse în străinătate, 59% s-ar întoarce în ţară, iar 41% s-ar stabili peste hotare. Jumătate dintre tineri ar opta pentru achiziţia unui bun (casă sau maşină) iar jumătate ar investi banii într-o afacere. Dintre cei care s-ar întoarce în ţară, sunt mai mulţi cu 11% cei care ar investi banii acumulaţi într-o afacere, în detrimentul celor care i-ar investi într-o casă sau o maşină.

Rezultatele studiului relevă faptul că un număr dublu al tinerilor se aşteaptă ca afacerea pe care ar lansa-o cu banii câştigaţi să aibă succes mai degrabă în România, decât în străinătate.

Despre SmartDreamers

Pentru a simplifica mecanismul de angajare şi a veni în sprijinul celor care sunt în căutarea unui loc de muncă, compania a creat un sistem de forţă de muncă la comandă. Acest sistem va permite companiilor să acceseze, rapid şi uşor, forţă de muncă, în regim permanent sau temporar. În ceea ce priveşte tinerii, aceştia vor găsi oferte de muncă cu program flexibil, adaptate nevoilor şi abilităţilor lor.

Contact:

Marius Huza

Marketing and Communication Manager

Email: marius.huza@smartdreamers.com

www.smartdreamers.com

Cernat Adrian

CEO

Email: adi.cernat@smartdreamers.com

www.smartdreamers.com

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor