28 de ani de la Revoluţie. "Nu pentru mizerie morală s-a murit!" [Video]

Acum 28 de ani, lângă Universitate se murea. Astăzi, s-au depus coroane şi s-a împărţit colivă. Iar supravieţuitorii au deplâns mizeria morală şi lipsa de demnitate a celor care ne conduc.
Cadavre ale victimelor Revoluţiei din decembrie 1989
Cadavre ale victimelor Revoluţiei din decembrie 1989 (AFP/Getty Images)
Se încarcă player-ul...

Câteva sute de persoane s-au strâns, joi, pentru al 28-lea an consecutiv, lângă troiţa de la Universitate, pentru a le aduce un omagiu celor care, în Decembrie '89, îşi dădeau viaţa pentru libertate, pentru ieşirea României din bezna dictaturii şi din comunism.

Ca în fiecare an, militari in uniforme de paradă au depus coroane în memoria celor duşi: "Se depune o coroană din partea Preşedintelui României, se depune o coroană din partea Senatului, se depune o coroana din partea....", anunţa o voce gravă, în timp ce militarii prezentau onorul iar mulţimea aştepta în linişte.

21 Decembrie
21 Decembrie (Epoch Times România)

21 Decembrie
21 Decembrie (Epoch Times România)

La ceremonie a participat şi preşedintele Iohannis. Şeful statului a asistat în linişte la depunerea de coroane şi plecat tot în linişte, înconjurat de oameni care i-au strigat numele şi i-au spus că vor să-l aibă mai des printre ei. Nu a făcut declaraţii presei.

21 Decembrie
21 Decembrie (Epoch Times România)

21 Decembrie
21 Decembrie (Epoch Times România)

În urmă au rămas femeile împărţind colivă pentru sufletul celor duşi, pe fundalul versurilor cântecului lui Vali Sterian "Doamne, vino, Doamne, să vezi ce-a mai rămas din oameni", cântat cu patos de un chitarist.

"În fiecare an (împărţim colivă n.r.) în memoria celor care s-au jertfit pentru noi, pentru ţară. Puteam fi eu în locul lor, sau oricare dintre cei care am fost aici, la Universitate în noaptea de 21", a explicat una dintre femeile ce împărţeau dintr-o colivă rotundă şi mare.

Întrebată ce o nemulţumeşte la vremurile pe care le trăim la 28 de ani de la sacrificiul celor ce mureau în decembrie, o altă femeie a răspuns, în timp ce punea coliva într-un păhărel:

"Mizeria morală a celor care ne conduc, a unora dintre ei. Noi nu pentru asta am ieşit în stradă atunci, nu pentru asta au murit, tineri, pentru mizeria morală ci pentru democraţie. Din păcate a fost înţeleasă greşit!"

21 Decembrie
21 Decembrie (Epoch Times România)

Întrebată ce ar trebui să se întâmple pentru a simţi că sacrificiul martirilor din decembrie '89 a fost onorat, femeia răspunde:

"Să existe demnitate, când ai ajuns acolo sus să fii demn de funcţia pe care o ai şi să te uiţi în jos de unde ai plecat, niciodată să nu uite că dacă au ajuns acolo sunt datorită celor ce au murit".

Ceremonia a continuat la sala Dalles, unde s-au depus, de asemenea, coroane de flori în memoria celor ucişi. Acolo n-au mai fost oficialităţi, ci oameni simpli, cu chipuri brăzdate de timp şi suferinţă, aprinzând câte o lumânare.

21 Decembrie
21 Decembrie (Epoch Times România)

Peste 1100 de persoane au murit la Revoluţie. Alte peste 3000 au fost rănite. Dosarul crimelor din decembrie este încă nefinalizat.