25 de ani de la revolta muncitorilor braşoveni

Braşov - monument ridicat în memoria luptătorilor anticomunişti, 1944-1989 (wikipedia.ro)
Bogdan Costea
02.09.2012

Asociaţia „15 Noiembrie ’87“ a început pregătirile pentru comemorarea celor 25 de ani de la revolta muncitorilor de la Uzina de Autocamioane. Potrivit publicaţiei locale „Monitorul expres”, conducerea Asociaţiei a schiţat un calendar provizoriu al manifestărilor pe care doreşte să le organizeze pentru a marca trecerea a 25 de ani de la revolta din noiembrie ’87.

"Din păcate, constatăm cu tristeţe că interesul pentru acest eveniment este din ce în ce mai scăzut. Nici chiar colegii din Parlament nu prea mai vor să ştie ce s-a înâmplat acum 25 de ani la Braşov. Am încercat să aduc de câteva ori vorba despre revolta din 15 noiembrie sau despre sacrificiul lui Cornel Babeş, dar am constatat că nu mă asculta aproape nimeni. Tocmai pentru a redeştepta interesul pentru ceea ce s-a întâmplat acum 25 de ani şi pentru a marca aşa cum se cuvine acest eveniment, am pregătit o serie de manifestări, cu condiţia să găsim sprijinul necesar pentru organizare“, spune Florin Postolachi, preşedintele Asociaţiei „15 Noiembrie“.

Organizatorii evenimentelor dedicate împlinirii a 25 de ani de la manifestaţia anticomunistă a muncitorilor de la Steagul Roşu îşi propun ca pe data de 15 septembrie să verniseze, în Piaţa Sfatului, o expoziţie de fotografie dedicată luptei anticomuniste, nu doar din România, ci şi din Polonia, Ungaria, Cehoslovacia sau Germania de Est. „Alături de fotografiile pe care le-am mai expus în Piaţa Sfatului, despre ceea ce s-a întâmplat la 15 noiembrie 1987 la Braşov, dorim să amenajăm în Piaţa Sfatului un adevărat muzeu al luptei anticomuniste din Europa de Est a acelor ani. Vrem să expunem peste 200 de fotografii de la revolta stegarilor, de la ce s-a întâmplat la Motru în 1970 şi în Valea Jiului în 1977, episoade mai puţin cunoscute ale luptei anticomuniste din România, dar şi imagini de la evenimentele de la Budapesta, Praga sau din Polonia din anii ’80. Expoziţia este organizată împreună cu partenerii noştri din Ungaria, Cehia, Polonia şi cu ajutorul Consiliului Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii de la Bucureşti“.

Organizatorii îşi doresc ca expoziţia să rămână în Piaţa Sfatului timp de două luni, până pe 15 noiembrie, pentru ca un număr cât mai mare de braşoveni, în special tineri, să poată afla ceea ce s-a întâmplat la Braşov în noiembrie ’87, dar şi cum a fost dusă lupta contra comunismului în ţările din fostul bloc răsăritean al Europei.

În ziua de 15 noiembrie vor fi organizate manifestări comemorative care vor începe cu depuneri de coroane la troiţa amenajată în faţa Spitalului Judeţean, după care va avea loc o masă rotundă cu participarea unor invitaţi de marcă de peste hotare, dar şi istorici din România. „Iniţial am vrut să organizăm acest simpozion pe parcursul a doua zile. Am avut intenţia ca în prima zi să proiectăm filmul «Vieţile altora», o producţie germană despre viaţa unei familii în societatea comunistă est-germană în anii ’80, film propus de Germania pentru Premiile Oscar din 2007, după care să pornim discuţiile de la acest film. Am redus totul la o singură zi, din lipsa resurselor financiare. Am invitat să participe la acest simpozion, pe lingă specialişti, istorici şi persoanele implicate în acele evenimente, şi câte zece studenţi de la universităţile din ţară“, a spus Postolachi.

Membrii Asociaţiei „15 Noiembrie“ îşi propun să realizeze o monedă comemorativă care să aducă aminte tuturor despre evenimentele de acum 25 de ani. „Pentru realizarea acestor monede am vorbit cu cei de la Monetăria Statului, discuţiile urmând a continua şi în zilele următoare. Sperăm să găsim înţelegere şi la manifestările pe care le vom organiza, să putem oferi participanţilor aceste monede care să amintească de trecerea celor 25 de ani de la revolta noastră“, a precizat preşedintele Asociaţiei „15 Noiembrie“.

Am încercat să aduc de câteva ori vorba despre revolta din 15 noiembrie 1987 sau despre sacrificiul lui Cornel Babeş, dar am constatat că nu mă asculta aproape nimeni.

Tradiţionalul Cros „15 Noiembrie“ se va desfăşura în acest an în ziua de 17 noiembrie, aceasta fiind a XXIII-a ediţie a competiţiei. Traseul pe care se va desfăşura crosul este acelaşi, startul urmând a fi dat de la poarta Uzinei de Autocamioane, locul de unde a pornit revolta de acum 25 de ani, iar sosirea în faţa Prefecturii. Organizatorii doresc să organizeze şi un meci de fotbal între foste glorii ale fotbalului românesc şi echipa Asociaţiei „15 Noiembrie“, meci la care să-i invite, printre alţii, pe Hagi, Belodedici, Lupu sau Gică Popescu.

*

Revolta anticomunistă de la Braşov a fost evenimentul politic major care a anunţat prăbuşirea iminentă a comunismului în România. Revolta s-a declanşat la Întreprinderea de Autocamioane Braşov, printr-o grevă începută în data de 14 noiembrie, noaptea, la schimbul III şi continuată a doua zi dimineaţa cu un marş, până în centrul oraşului, în faţa Comitetului Judeţean al Partidului Comunist Român. Refuzul autorităţilor comuniste de a dialoga cu demonstranţii a provocat luarea cu asalt a sediului de către mulţimea adunată. Portretul dictatorului Ceauşescu a fost doborât de pe frontispiciul clădirii şi incendiat. A urmat intervenţia brutală a trupelor speciale de securitate, arestările, torturile. După ce iniţial se anunţase pedeapsa capitală pentru muncitorii arestaţi, sub presiunea opiniei publice mondiale, comuniştii au revenit asupra hotărârii lor, deportând, în urma unui proces înscenat, un număr de 61 de muncitori şi schimbând locurile de muncă ale altor 27 de persoane dintre cele peste 300 arestate şi anchetate în sediile Miliţiei şi Securităţii din Braşov şi Bucureşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor