2025 va fi un an cu măsuri dure. "PSD acum nu prea are alternativă, va trebui să guverneze. Dar oare PNL e sinucigaş?"

Marcel Ciolacu în Parlament (Epoch Times Romania)
Andrei Pricopie
15.10.2024

Politologul Cristian Pîrvulescu a opinat, la Digi24, că ar fi înţelept pentru liberali să nu mai intre la guvernare alături de PSD după alegeri, ci să rămână în opoziţie, pentru că urmează un an greu, al decontului, când se va strânge cureaua şi vor fi impuse noi biruri.

Liliana Ruse (jurnalistă): Domnule profesor, spuneaţi că există riscul ca PNL să nu prindă guvernarea, că PSD să facă o altă majoritate. Interesul strategic al PSD nu este să lase PNL în opoziţie. Pentru că vine anul cu măsuri dure (de austeritate), cu măsuri grele. Cineva va capitaliza voturile pe care, inevitabil, o guvernare PSD le va pierde. Ce interes are Marcel Ciolacu să lase PNL în afară, nu mai bine să îl ţină sub control, aşa cum a făcut-o toţi anii aceştia la guvernare?

Cristian Pîrvulescu: Ca extrema dreaptă să devină majoritară şi să tulbure apele foarte... Mai ales că nu avem nicio garanţie că anul viitor nu va fi un an cu tulburări sociale. Deci eu cred că ar fi înţelept şi pentru PNL să rămână în opoziţie în măsura în care nu este obligatoriu să participe la guvernare. Cu toate riscurile. Pentru că, vă spuneam, primarii care vor pleca de la PNL sau aleşii locali care vor pleca de la PNL spre PSD se vor confrunta cu următoarea problemă. PSD nu va avea resurse. Dar nici PNL nu va avea extraordinare resurse dacă participă la guvernare.

Pe de altă parte, dădeam exemplu PNL-ului clasic, PNL-ul Brătienilor se retrăgea de la guvernare în momentele de criză lăsându-i pe ceilalţi care erau ceva mai naivi să le rezolve. Până acum PSD-ul făcea lucrul ăsta. PSD-ul de fiecare dată se retrăgea de la guvernare, pierdea alegerile, urma o perioadă dificilă, ceilalţi se descurcau: '96, 2004 şi aşa mai departe. Acum nu prea are alternativă, va trebui să guverneze. Nu ştiu cum. Ar vrea să scoată castanele cu mâna PNL, dar oare PNL este sinucigaş? Nu ştiu.

În momentul de faţă, adevărul este ca domnul Blaga are dreptate, există prea mult interes de a prelua conducerea partidului şi prea puţină viziune, inclusiv tactică, nu mai discut de strategie.

Liliana Ruse: Spunea aici domnul profesor că, dacă PNL intra la guvernare, atunci riscăm să avem extremiştii cu câştiguri mari post alegeri. Bine, m-aş aştepta, domnule profesor, la această viziune din partea unor lideri politici responsabili, care să înţeleagă că e bine să rămână PNL în opoziţie, să nu care cumva să crească extrema.

Dar tocmai dumneavoastră aţi remarcat faptul că acum, în această perioadă, cineva se joacă cu focul, alimentând aceste formaţiuni extremiste. Vă aşteptaţi ca după alegeri să se producă acea luminare a minţii acestor lideri politici şi să gândească cu adevărat strategic, să gândească spre viitor?

Cristian Pîrvulescu: Eu am constatat un lucru. Şi anume că după decizia... Ştiţi că eu sunt dintre cei care cred că Curtea Constituţională a luat decizia bună. Eliminarea doamnei Şoşoacă era bună, dar nu numai din punct de vedere etic şi politic, ci şi din punct de vedere constituţional. Şi am constatat că toată lumea a luat apărarea doamnei Şoşoacă: domnul Ciucă, doamna Lasconi, domnul Ciolacu, domnul Simion. Toată lumea, dintr-o dată, au legitimat extrema dreaptă, în cea mai extremă formă. Pentru că, ştiţi, se spune, se creează un precedent.

Un precedent este Diana Şoşoacă însăşi. Atacurile permanente împotriva democraţiei, a statului de drept sunt un precedent periculos, care au făcut ca o bună parte din societatea românească, undeva spre 15%, să considere că e normal un astfel de comportament. Că e normal să ataci... că e normal comportamentul din Parlamentul European. Nu e aşa că sunt nişte conspiratori cei care o înlocuiesc pe reprezentanta extraordinară a României din Parlamentul European?

Ei bine, deci nu mă aştept ca aceşti politicieni în niciun fel să reacţioneze. Eu aştept de la societate. Sau poate că va veni momentul când în interiorul partidelor se va cerne situaţia, dar ei nu simt. Ştiţi, au spus că e disproporţionat. Nu declaraţiile erau disproporţionate. Era disproporţionată decizia Curţii Constituţionale.

Decizia Curţii Constituţionale, pe de-o parte, ştiţi, ceea ce încearcă în momentul de faţă PSD este ştergerea autorităţii Curţii. Este o acţiune profund anticonstituţională şi m-am întrebat, oare, de ce nu încearcă să sesizeze Comisia de la Veneţia? Să vadă dacă Comisia de la Veneţia este de acord cu transformarea acestei Curţi într-o anexă a Guvernului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor