150 de ani de diplomaţie română. MAE i-a premiat pe ambasadorii români la Londra, NATO şi Consiliul Europei
alte articole
Importanţi diplomaţi români şi străini au participat marţi la încheierea seriei de manifestări dedicate sărbătoririi a 150 de ani de la înfiinţarea "Ministerului Afacerilor Străine", în 27 iulie 1862. Cu acest prilej, ministerul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a oferit diplome pentru activitatea din 2012 ambasadorilor români la Londra, NATO şi Consiliul Europei.
"Am decis crearea distincţiei de ”Diplomat al anului”, distincţie care să se acorde anual unor diplomaţi care şi-au legat activitatea de promovarea unor interese naţionale pe plan extern ale României. Am dorit într-un context aniversar, aniversăm anul acesta 150 de ani de diplomaţie modernă românească, de la înfiinţarea primului Departament al Trebilor Străine, să onorăm o serie de ambasadori, de diplomaţi, dar şi o structură specială din MAE pentru activitatea deosebită pe care o realizează", a declarat Titus Corlăţean.
Diplomaţii premiaţi de Ministerul Afacerilor Externe au fost Ion Jinga, ambasadorul României în Marea Britanie, Sorin Ducaru, ambasadorul român în cadrul NATO, Stelian Stoian, ambasadorul pe lângă Consiliul Europei şi secretarul general al MAE, Robert Cazanciuc.
Potrivit ministrului Afacerilor Externe, distincţia acordată reprezentantului MAE este ”un premiu colectiv, în contextul în care se înregistrează situaţii acute de criză în regiuni apropiate sau mai îndepărtate de România, pentru toţi cei care şi-au adus contribuţia la protecţia cetăţenilor români, prin intermediul celulei de criză a MAE şi a serviciilor consulare”.
Ministrul Afacerilor Externe a mărturisit totodată că, în cazul în care că va rămâne în continuare în funcţie, îşi doreşte ca ministerul pe care îl reprezintă să rămână, în 2013, "o instituţie de elită" care să susţină în exterior interesele românilor.
"Îmi doresc ca Ministerul Afacerilor Externe, o instituţie care trebuie să rămână de elită în administraţia românească, să performeze mai profesionist, să existe o dinamică mult mai substanţială, pentru ca interesele românilor trebuie susţinute într-o perioadă de criză economică mondială, de reaşezări ale centrelor de putere, trebuie susţinută printr-o diplomaţie activă şi profesionistă. Cred eu şi aţi văzut şi astăzi o echipă de ambasadori profesionişti în MAE, care îşi vor face datoria”, a subliniat Titus Corlăţean.
Sorin Ducaru: România are un statut de ţară activă, importantă, chiar pivot în NATO
Reprezentantul Permanent al României la Consiliului Nord – Atlantic, ambasadorul Sorin Ducaru, a fost unul dintre diplomaţii premiaţi astăzi, pentru activitatea din 2012. Într-un interviu acordat Epoch Times România, Sorin Ducaru a vorbit despre rolul ţării noastre în cadrul NATO, o ”ţară pivot”, în special în domenii precum apărarea antirachetă.
”România beneficiază de un profil strategic articulat, atât prin contribuţiile operaţionale, dar şi prin contribuţia în zona dezbaterii de idei, în zona doctrinară şi, nu în ultimul rând, în câteva domenii specifice, cum ar fi relaţia cu vecinătatea, noile ameninţări, participarea la scutul antirachetă. Acestea sunt elemente care definesc foarte precis statutul ţării noastre în interiorul Alianţei, un statut de ţară activă, de ţară importantă, aş spune chiar pivot, atunci când vorbim de teme precum apărarea antirachetă sau relaţia cu partenerii”, a declarat ambasadorul Sorin Ducaru.
Dinu C. Giurescu: În ultimii 4, 5 ani, diplomaţia românească a funcţionat la gradul de avarie
Prezent la la ultimul eveniment din seria de manifestări dedicate aniversării a 150 de ani de diplomaţie, academicianul Dinu C. Giurescu a declarat pentru Epoch Times că această perioadă a ajutat mult la construirea şi la afirmarea statului românesc modern şi contemporan.
Academicianul şi-a exprimat totdată speranţa că, în viitor, relaţiile diplomatice ale României se vor consolida, în condiţiile în care în ultimii ani diplomaţia românească a fost ”redusă la minimum”:
”Sper ca relaţiile diplomatice ale României să se activeze mai mult. Au fost foarte liniştite, chiar neesenţiale în ultimii ani, spre deosebire de anii 90, când în Bucureşti veneau numeroase personalităţi şi noi trimiteam, la rândul nostru. În ultimii ani a fost o linişte totală, ceea ce nu se cade. Nu putem spune că am avut o diplomaţie în ultimii 4, 5 ani. Ea a fost redusă la minimum sau a funcţionat la gradul de avarie. Sper ca manifestarea de astăzi să fie un nou început”, a subliniat pentru Epoch Times academicianul Dinu C Giurescu, atrăgând atenţia că românii ar trebui să fie mai informaţi cu privire la realizările diplomaţiei române.
Printre evenimentele care au marcat sărbătorirea în 2012, a 150 de ani de diplomaţie română s-au numărat o serie de conferinţe, introducerea în circulaţie a emisiunii de mărci poştale „Poşta Română – 150 de ani de tradiţie şi modernitate”, lansarea unei expoziţii cu obiecte de patrimoniu ale Muzeului Naţional de Istorie, precum şi realizarea unui film, în parteneriat, cu TVR, care ilustrează evoluţia diplomaţiei române.