11-S, Memorialul discordiilor

Dispunerea numelor gravate pe marginea fântânilor nu place familiilor. 'Niciodată nu va fi pe placul tuturor', anticipase primarul Michael Bloomberg. Duminică cuvintele lui s-au adeverit. Pe măsură ce familiile, copleşite de amintiri, îşi croiau drum pentru prima dată prin parcul care îi comemorează pe cei pe care i-au pierdut, controversele au reapărut, notează luni ziarul Las Provincias.
Un baiat lasa o notita la anivesarea de pe 11 septembrie 2011, New York. (Aaron Showalter-Pool / Getty Images)
Epoch Times România
13.09.2011

Dispunerea numelor gravate pe marginea fântânilor nu place familiilor. 'Niciodată nu va fi pe placul tuturor', anticipase primarul Michael Bloomberg. Duminică cuvintele lui s-au adeverit. Pe măsură ce familiile, copleşite de amintiri, îşi croiau drum pentru prima dată prin parcul care îi comemorează pe cei pe care i-au pierdut, controversele au reapărut, notează luni ziarul Las Provincias.

Două uriaşe fântâni pe ai cărei pereţi se prelinge apa asemeni lacrimilor se ridică acum pe locul în care se aflau Turnurile Gemene, un loc sacru unde nimeni nu a îndrăznit să construiască noi birouri. Pe marginile lor de bronz au fost gravate 2.983 de nume care includ victimele de la World Trade Center, din 2001 şi 1993, cei care au murit în atentatul din Washington asupra Pentagonului, pasagerii care călătoreau la bordul celor patru avioane deturnate, alături de pompierii şi de echipele de salvare care au murit în urma aerului pe care l-au respirat în acele zile.

Autorul monumentului, arhitectul israelian Michael Arad, a propus ca dispunerea acestor nume să fie aleatorie, ca şi moartea lor, dar familiile au protestat. Când a fost aleasă ordinea alfabetică, în care ele sunt citite numele la ceremonia de comemorare anuală, firma financiară Cantor Fitzgerald, care cu cele 658 de victime este cea mai numeroasă, a cerut ca toţi angajaţii săi care au pierit să se se odihnească împreună.

Acelaşi lucru au spus şi pompierii, poliţiştii,şi cei care au pierdut părinţi şi copii, fraţi sau prieteni apropiaţi. Până la urmă tot acest haos al numelor i-a nemulţumit pe mulţi, asemeni lui Jane Favuzza, care a spus că 'cei care vor să-l găsească pe fratele meu trebuie să ştie în care din cele două turnuri lucra, inclusiv etajul', a protestat ea. Ceea ce este nimic comparativ cu furia suscitată de ideea de a fi înscrise numele în galeria subterană, care va găzdui muzeul construit chiar pe fundaţia Turnurilor Gemene. 'Familiile pur şi simplu au înnebunit', mărturiseşte Debra Burlingame, sora pilotului care conducea avionul deturnat de terorişti şi prăbuşit deasupra Pentagonului.

Arhitectul ar fi dorit şi un spaţiu mai sobru şi gol în jurul arborelui solitar, părul indian care a supravieţuit prăbuşirii celor doi coloşi. Dar a fost nevoit să bată în retragere în faţa dorinţei familiilor care au dorit să fie plantaţi alţi 400 de pomi în jurul părului pentru a-l însoţi în eternitate. Muzeul care va conţine obiecte găsite, maşini de pompieri şi alte rămăşiţe sfinte nu a putut fi deschis cu prilejul comemorării unui deceniu de la atentate şi nu o va face înainte de anul viitor.

Dar inclusiv înainte de a fi deschis el a devenit deja ţintă a criticilor: autorităţile vor să pună bilet de intrare, în timp ce familiile vor ca intrarea să fie gratuită. Indiferent de decizia pe care o vor lua, muzeul nu va duce lipsă de vizitatori. Şi înainte chiar de a fi deschis marelui public au fost distribuite zeci de bilete de intrare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor