Rebelii din Darfur acuza Sudanul de bombardament in ciuda intelegerii incheiate

Presedintele sudanez Omar Hassan al-Bashir
Presedintele sudanez Omar Hassan al-Bashir (Salah Malkawi / Getty Images)

Rebelii din Darfur au acuzat sambata fortele Guvernului din Darfur de bombardarea teritoriului lor, la doar cateva zile dupa ce presedintele a anuntat incetarea focului din zona.

Fortele armate sudaneze au negat acuzatiile, spunand ca ei mentin starea de incetare a focului si ca nu au facut nici un fel de actiuni in zona.

Daca vor fi confirmate, acuzatiile vor descuraja multe guverne si organizatii internationale care l-au laudat pe presedintele Omar Hassan al-Bashir miercuri, zi in care acesta a anuntat sfarsitul imediat si neconditionat al ostilitatilor, ca parte a noii paci din regiunea vestica.

Alte asemenea intelegeri cu privire la zona Darfur au esuat in trecut.

Informatiile vin intr-un moment sensibil, in care oficialii de la Khartoum au intensificat eforturile diplomatice de a bloca actiunile procurorului sef al Curtii Penale Internationale, care acuza Bashir-ul de crime de razboi in Darfur.

Expertii internationali spun ca luptele din Darfur care dureaza de peste cinci ani au provocat peste 200.000 de victime si stramutarea a peste 2.5 milioane de oameni. Oficialii de la Khartoum acuza mass media ca a exagerat conflictul, ca parte a conspiratiei vestice impotriva Sudanului.

Comandantii a patru factiuni rebele au declarat pentru agentia Reuters, ca avioanele Guvernului Antonov au bombardat vineri, timp de cateva ore, zona din asezarile Kurbia si Um Mahareik, zona apropiata de un drum important din nordul Darfurului. Surse din cadrul Natiunilor Unite, care au dorit sa-si pastreze anonimatul, au spus ca au primit aceleasi informatii de la rebelii si civilii din zona. Multi dintre acestia s-au dovedit a fi de incredere in trecut, au adaugat sursele.

Cel de-al doilea ofiter ca importanta al Natiunilor Unite a afirmat ca oficialii planuiau sa viziteze duminica regiunea pentru a-si confirma informatiile.

Conform unui purtator de cuvant al fortelor armate sudaneze, datele primite nu sunt adevarate. "Fortele armate ale Sudanului sunt implicate in demersurile de incetare a ostilitatilor, actiune anuntata de presedintele al-Bashir. Acesta este primul comandant al armatei sudaneze", a spus purtatorul de cuvant. "Armata sudaneza nu a lansat nici un fel de atac aerian. Ea nu s-a deplasat in zona absolut deloc".

Potrivit afirmatiilor rebelilor, Guvernul Antonov a bombardat o regiune intinsa timp de peste trei ore, vineri dimineata. "Bombardau zona foarte grav", a spus Ibrahim al-Helwu, membru al grupului de rebeli ai Armatei pentru Eliberarea Sudanului (SLA), controlata de Abdel Wahed Mohamed Ahmed al-Nur.

"Nu exista nici o incetare a focului. Ei doar pretind acest lucru", a adaugat el

Liderii Factiunii Abdallah Yahia a SLA si seful de la Londra al Consiliului legislative pentru Justitie si Egalitate Al-Tahir al-Feki au declarat pentru Reuters ca comandantii lor din regiunea nordica au confirmat bombardamentul. "Exista un tipar de comportament", a spus al-Feki, adaugand ca oficialii de la Khartoum au semnat anul trecut o alta intelegere, pe care au incalcat-o dupa doar cateva zile.

Liderul Frontului insurgentilor pentru Rezistenta Unita Bahar Idriss Abu Garda a afirmat ca atacul nu a avut ca tinte asezarile sau taberele rebele si ca nu sunt nici un fel de pierderi. "Credem ca au bombardat zona din motive de securitate… Aveau suspiciunea ca cineva organiza o ambuscada pentru ei", a adaugat el.

Kurbia si Um Mahareik au mintit si in legatura cu o ruta importanta de transport din nordul Darfurului care traverseaza zona spre statul vecin, Ciad. Oficialii de la Khartoum au jurat, in trecut, sa apere drumurile importante din Darfur, spunand ca vor sa protejeze convoaiele umanitare de atacurile rebelilor si banditilor.

O alta sursa internationala a declarat ca trupele Guvernului au oprit vineri circulatia vehiculelor in zona.