Xiao He, unul din cei trei Magnifici ai dinastiei Han

Xiao He, Prim-ministrul devotat al  Dinastiei Han
Xiao He, Prim-ministrul devotat al Dinastiei Han (Ilustraţie de Blue Hsiao / Epoch Times)

Liu Bang a fost primul împărat al dinastiei Han (206 î.Hr.-220 d.Hr.). S-a ridicat pe tron datorită subordonaţilor săi, printre care Xiao He (260-193 î.Hr.) a jucat un rol aparte.

Xiao He era foarte iscusit în administrare şi a început să lucreze pentru dinastia Qin (221-206 î.Hr.), în calitate de ofiţer de grad inferior. Soluţiona mereu problemele complicate într-un mod simplu şi corect şi, astfel, a fost promovat rapid. Provenind din acelaşi oraş cu Liu Bang, îl cunoştea foarte bine pe acesta. Xiao He îl ajuta mereu cu generozitate pe Liu Bang, care era pe atunci un ofiţer inferior.

La apusul dinastiei Qin, mulţi s-au răsculat împotriva regimului atroce. Liu Bang a fost primul care a cucerit capitala. La intrarea în oraş, Xiao He, spre deosebire de toţi ceilalţi din trupele lui Liu care erau preocupaţi sa jefuiasca, a reuşit să colecteze şi să păstreze multe documente legale, geografice şi censuale. Mai târziu, când Liu Bang se lupta pentru tron, documentele păstrate de Xiao He s-au dovedit a fi foarte valoroase, conţinand informaţii detaliate despre amplasarea cetăţilor, despre populaţie şi condiţiile locale.

În plus, Xiao He a convins multe persoane talentate să lucreze pentru Liu Bang. Unul dintre ei a fost Han Xin, care avea un talent militar deosebit. La început, Han Xin nu era apreciat de către Liu Bang, aşa că a decis să-l părăsească. Auzind că Han Xin l-a părăsit, Xiao He l-a căutat imediat şi l-a convins să vină înapoi, deoarece ştia că Liu Bang nu ar fi putut câştiga bătăliile fără ajutorul Han Xin. Xiao He a făcut tot ce i-a stat în puteri pentru a-l convinge pe Liu Bang să-l promoveze pe Han Xin la grad de general. Cu ajutorul lui, Liu Bang a câştigat multe bătălii şi în cele din urmă a devenit împărat.

Însă Liu Bang era o persoană suspicioasă şi geloasă. După ce a devenit împărat, la intoarcerea dintr-o batalie, el l-a numit pe Xiao He în funcţia de prim-ministru - a doua persoană ca importanţă la palat – şi i-a alocat cinci sute de soldaţi să-l protejeze. Xiao He a fost avertizat despre suspiciunile împaratului dar a răspuns că ştia că soldaţii au fost trimişi de către împărat pentru a-l supraveghea. Astfel, Xiao He a refuzat politicos cadourile lui Liu Bang şi a donat bani armatei, în semn de loialitate. Efortul său nu a dat roade deoarece Liu Bang era tot mai nemulţumit de popularitatea lui în societate. Când Liu Bang a plecat din capitală pentru a suprima o rebeliune, a trimis din nou soldaţi să-l supravegheze pe Xiao He.

Xiao He nu a avut o altă alegere, decât să accepte sugestia de a-şi distruge intenţionat reputaţia prin confiscarea terenurilor oamenilor. Însă, oamenii s-au bucurat să-i ofere lui Xiao He pământurile. În curând, când Liu Bang s-a întors în capitală şi a văzut cele întâmplate, sentimentul de gelozie a crescut şi mai mult. Xiao He i-a cerut lui Liu Bang să deschidă Grădina Regală pentru ca săracii să cultive acolo diverse culturi, din care s-ar putea hrăni ulterior. Liu Bang a refuzat însă cu furie, caci invidia pentru popularitatea lui Xiao He atinsese cote maxime. Mai mult, l-a acuzat pe Xiao He de furt şi vânzarea terenurilor naţionale şi l-a întemniţat.

Un ofiţer militar l-a provocat pe Liu Bang, întrebandu-l ce crime a comis Xiao He. Liu Bang a spus că Xiao He a încercat să deturneze terenuri şi să ia mită. De asemenea, a accentuat că Xiao îşi meritase pedeapsa, fiind un prim-ministru corupt. Ofiţerul militar a spus cu curaj: „În timpul revoltelor erai departe de capitală cu armata ta, iar prim-ministrul a rămas să ţină lucrurile în ordine. Dacă ar fi vrut să ia puterea, ar fi avut o mulţime de oportunităţi, dar nu a făcut-o. Loialitatea i-a fost demonstrată şi nu a avut niciun motiv să ia mită. Toate aceste acuzaţii sunt false". Liu Bang ştia că ofiţerul avea dreptate şi a trebuit să-l elibereze pe Xiao He cu mare reticenţă.

Xiao He a fost devotat naţiunii. A fost acuzat pe nedrept, dar niciodată nu a uitat de obligaţiunile sale în calitate de Prim-ministru, calităţile lui ajutandu-l să câştige un profund respect.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură