Ducele Zhou, un model de pietate filiala si bunavointa

Ducele Zhou care a creat ritul Zhou, un model pentru 2000 de ani
Ducele Zhou care a creat ritul Zhou, un model pentru 2000 de ani (Iustratie Catherine Chang / Epoch Times)

Ducele Zhou era fratele mai mic al regelui Wu. In istoria chineza, el a fost cunoscut ca un bun model de pietate filiala si bunavointa.

Ducele Zhou a practicat cu strictete bunavointa si pietatea filiala inca din copilarie. El era si foarte talentat. Se deosebea de alti frati datorita pietatii filiale si bunavointei. El si-a ajutat de doua ori fratele, regele Wu, in campania estica de cucerire a dinastiei Shang.

Cu ajutorul Ducelui Zhou, regele Wu a invins Dinastia Shang. Pentru a-i consola pe aderenti si nobilimea superioara a dinastiei Shang, regele Wu a adoptat politica de bunavointa recomandata de catre Ducele Zhou: "In grija oficialilor si nu ucide". Ei au eliberat locuitorii si nobilii dinastiei Shang, care au fost retinuti si au deschis hambarele pentru a le potoli foamea celor infometati.

El a introdus, de asemenea, ritualuri si muzica, a propus "Virtute demonstrata si penalizare prudenta" si "Respectarea virtutii si protectia persoanelor." In acest fel, politica si guvernarea dinastiei Zhou era transparenta si bine administrata. Propunerile sale au fost luate drept model de catre politicienii generatiilor ulterioare.

Dupa ce regele Wu a murit, fiul si printul mostenitor Cheng a succedat la tronul dinastiei Zhou. Deoarece Regele Cheng era prea tanar, Ducele Zhou a condus regatul timp de 6 ani. Atunci cand regele Cheng a crescut, Ducele Zhou i-a dat puterea acestuia si i-a recomandat sa nu cada prada poftelor senzuale, comfortului, jocului si vanatorii.

Metoda Ducelui Zhou de a recruta oameni talentati si meritorii era tratata ca model de catre politicieni. Pentru a nu pierde nici o ocazie de a se intalni cu un intelept, Ducele Zhou apela la orice posibilitate pe care o avea la indemana. De exemplu, el putea sa-si intrerupa spalarea parului sau masa pentru a intalni imediat o persoana care tocmai venise pentru a-si prezenta propunerile despre modul de administrare a tarii.

In ultimii sai ani, ducele Zhou inca lucra din greu la introducerea ritului si muzicii si a continuat sa imbunatateasca diverse institutii si regulamente. El a dezvoltat o serie de ritualuri Zhou, in care a stabilit cerinte detaliate referitoare la diverse aspecte, incepind cu politica nationala pana la comportamentul individual. Acesta continea, de asemenea, o serie de institutii juridice ca sistemul patriarhal, sistemul de afaceri nationale importante. In ceea ce priveste aspectele micro a introdus nuntile si inmormantarile, ceremonii si activitati de sacrificiu, etc.

Mai tarziu, cercetatorii confucianisti au compilat un registru special pentru ritualurile Zhou. Pentru urmatorii doua mii de ani, ideile spirituale centrale ale ritualurilor Zhou despre bunavointa, corectitudine, dreptate, intelepciune si incredere, au devenit norme de comportament moral pentru poporul chinez.

Riturile Zhou introduse de ducele Zhou au fost mostenite din generatie in generatie si au fost considerate comoara culturii chineze, in special institutia casatoriei, care inca mai are o influenta considerabila si astazi asupra poporului chinez.

Dupa caderea dinastiei Shang, dinastia Zhou (1122 - 221 BC) a fost cea mai lunga dinastie din istoria Chinei si a durat 900 ani pana cand a fost succedata de dinastia Qin.

Istoricii chinezi au impartit Dinastia Zhou in doua perioade pana in anul 770 i.e.n., Zhou Vestic si Zhou Estic. Cu toate acestea, Regele Wen, Regele Wu, Jiang Ziya si Ducele Zhou ai Zhou-ului Vestic sunt cele mai cunoscute personalitati care au contribuit substantial la istoria Chinei.

Dinastia Zhou a fost perioada de glorie a culturii traditionale chineze. Au fost dezvoltate sistemele chineze de etica si filozofie, precum confucianismul si taoismul, care au afectat profund generatiile viitoare in China.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură