Jiang Ziya - consilier care a ajutat regele Zhou la instaurarea Dinastiei Zhou

Jiang Ziya - consilierul virtuos si intelept al Regatului Zhou.
Jiang Ziya - consilierul virtuos si intelept al Regatului Zhou. (Zona Yeh, Epoch Times)

Jiang Ziya (1152 i.Hr.) este cunoscut ca fiind consilierul Regelui Wen al Regatului Zhou.

La varsta de 32 de ani, Jiang Ziya s-a retras pe un munte pentru cultivare taoista. La acea vreme, dinastia Shang era in stare permanenta de razboi. Unul din motivele pentru care s-a retras in munti, a fost dorinta de a evita razboiul.

Dupa 40 de ani de cultivare in scoala taoista, el a revenit din munti. A trebuit sa caute refugiu in casa unui prieten. Era nevoit sa faca diferite lucruri pentru a-si castiga existenta, cum ar fi confectionarea cosurilor de bambus, prelucrarea graului si comercializarea fainii, vanzare vitelor, prevestirea viitorului si asa mai departe. Cu toate acestea, nu isi putea pastra mult timp locul de munca si esua repede de fiecare data. Astfel sotia deseori il dojenea.

Mai tarziu a servit ca ofiter la curtea ultimului domnitor al dinastiei Shang, imparatul Zhou, care a fost un conducator tiranic, dependent de alcool si femei. Jiang Ziya a ajuns la concluzia ca sfarsitul dinastiei Shang este aproape.

El a decis sa se mute cu sotia lui in Regatul Zhou condus de Regele Wen. Totusi, sotia nu a vrut sa mearga cu el, banuind ca sotul sau nu era o persoana capabila. Prin urmare, a plecat singur in Regatul Zhou.

Jiang Ziya mergea in fiecare zi sa pescuiasca la rau. Avea o undita lunga, dar o sfoara scurta. Carligul era drept si nu avea nicio momeala. El stia ca Regele Wen va trece intr-o zi pe acolo, asa ca astepta cu rabdare. Multi oameni se intrebau daca putea sa prinda vreun peste. El afirma ca pana la urma va primi ceea ce vrea. Au trecut cativa ani si Jiang Ziya a implinit 80 de ani.

Intr-o zi Regele Wen a trecut prin acel loc, fiind la vanatoare. El s-a oprit si a avut o discutie cu Jiang Ziya.

"Lumea nu este posesia unei singure persoane, ci a oamenilor din intreaga lume" a afirmat Jiang Ziya si a spus ca regele trebuie sa se comporte moral si sa cultive virtutea, astfel incat sa conduca cu virtute. Regele Wen a fost impresionat de viziunile lui Jiang despre oameni si guvernare. El l-a invitat pe Jiang sa-i fie consilier militar.

Mai tarziu, Jiang Ziya i-a asistat consecutiv atat Regele Wen, cat si pe Regele Wu. Cu ajutorul lui, a fost instalata dinastia Zhou care a devenit cea mai lunga dinastie din istoria Chinei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură