Yi Yin: Marele prim-ministru al dinastiei Shang

Yi Yin: Marele Prim-ministru al dinastiei Shang.
Yi Yin: Marele Prim-ministru al dinastiei Shang. (Ilustratie de Yeuan Fang/The Epoch Times)

Yi Yin a fost primul-ministru al dinastiei Shang, care a stat in functie aproximativ 50 de ani. El era recunoscut pentru marinimie, buna cunoastere a guvernarii, dar si pentru calitatile sale de bucatar.

Atunci cand Yi Yin s-a nascut, a fost mare inundatie mare. Asa se face ca micutul Yi a fost salvat si adoptat de bucatarul-sef al regelui regatului Xin. In timp ce invata sa gateasca de la tatal sau adoptiv, Yi si-a insusit si multe alte lucruri. Era foarte harnic, devenind si un tanar foarte talentat. Cu timpul, Yi Yin se gasea in postura de tutore al printesei regatului Xin.

Atunci cand printesa regatului Xin s-a casatorit cu Tang, regele regatului Shang, Yi Yin a fost trimis s-o insoteasca pe printesa in regatul Shang.

Dar Tang, descoperind numeroasele talente si marinimia lui Yi Yin si i-a cerut acestuia sa-l ajute la administrarea regatului. Cu ajutorul lui Yi Yin, Tang a fondat dinastia Shang si Yi Yin a devenit primul sau prim-ministru.

Shang Tang s-a sfatuit cu Yi Yin in rezolvarea multor afaceri importante la nivel national. Uneori, Yi Yin ii oferea sfaturi care derivau din domeniul culinar.

El i-a recomandat lui Shang Tang: "Sa conduci o dinastie este ca pregatirea mancarii. N-o sa fie bine daca pui prea multa sare sau prea putina. Condimentele pe care le adaugi trebuie sa fie cu masura. Guvernarea nu poate fi facuta in graba si nici prea incet. Numai intelegand succesiunea ordinii tuturor lucrurilor le poti gestiona bine pe toate. In acest fel, vei fi un bun rege, conducand corespunzator si primit calduros de poporul tau". Shang Tang a fost foarte impresionat de sfatul lui Yi Yin.

Sa conduci o dinastie este ca pregatirea mancarii. N-o sa fie bine daca pui prea multa sare sau prea putina. Condimentele pe care le adaugi trebuie sa fie cu masura. Guvernarea nu poate fi facuta in graba si nici prea incet. Numai intelegand succesiunea ordinii tuturor lucrurilor le poti gestiona bine pe toate. In acest fel, vei fi un bun rege, conducand corespunzator si primit calduros de poporul tau.

Yi Yin a fost, de asemenea, inventator al decoctiei in medicina traditionala chineza, care consta in adaugarea unei varietati de plante chinezesti in apa clocotinda. Decoctia era un proces flexibil si putea include multe soiuri de plante chinezesti.

El a pus accent mai ales pe succesiunea plantelor si a fierberii: Care planta era adaugata prima in apa? Focul trebuie sa fie mare sau mic? Cat timp este necesar sa fiarba medicamentul?

Metoda sa a influentat tehnicile de gatit din bucataria chinezeasca, aducand o mare contributie la tehnica de combinatie a ingredientelor in bucatarie si medicina.

Yi Yin a murit la varsta de o suta de ani si a fost ingropat langa mormantul imparatului Tang al dinastiei Shang, in semn de onoare pentru contributia sa in procesul domniei dinastiei Shang.