Sun Tzu şi cartea sa "Arta războiului"

Sunzi, si cartea sa “Arta razboiului” (SM Yang / Epoch Times)
David Wu
22.08.2011

Sunzi, de asemenea, cunoscut sub numele de Sunzi sau Sun Tzu, a fost un general de rang înalt şi strateg militar din istoria Chinei şi este considerat cel mai mare strateg al tuturor timpurilor.

Numele real al lui Sunzi a fost Sun Wu şi s-a născut in 535 î.Hr. El a fost iniţial un nobil al dinastiei Qi de la sfârşitul Epocii Primăverii şi Toamnei. După ce dinastia Qi a scapat de războaie, el s-a refugiat in Regatul Wu, unde a trăit o viaţă izolata şi s-a dedicat studierii artei războiului. "Arta războiului" este un tratat militar chinez valoros, care este atribuit lui Sunzi, care a fost si general al Regatului Wu.

Istoria afirma ca intr-o zi Împăratul l-a chemat pe Sunzi şi i-a spus: "Tu ai scris treisprezece capitole din Arta războiului şi se pare că teoria fiecărui capitol este destul de perfecta. Cu toate acestea, ea este doar teorie, nimeni nu ştie dacă poate fi pusa în practică".

Sunzi a răspuns regelui: "Puteti sa-mi dati oameni şi să-mi permiteţi să-mi demonstrez teoriile? Atunci veti vedea ca are valoare". Regele a dat imediat ordin sa trimita 180 de slujnice din palatul său, care sa acţioneze ca soldati. Sunzi le-a împărţit mai intai în două echipe şi a pus două concubine, preferatele regelui, pe post de capitani ai fiecarei echipe.

La începutul exercitiului, slujnicele nu-l luau în serios şi urmau intocmai instrucţiunile date de Sunzi. Prin urmare, exercitiul nu functiona, indiferent cât de mult explica el în mod clar şi repetat. De mai multe ori, Sunzi le-a rugat pe servitoare să nu ia exercitiul ca pe o glumă şi le-a avertizat sa nu faca greseli pentru ca vor fi pedepsite conform legii militare. Dupa ce a inceput un nou instructaj, servitoarele încă râdeau şi nu ii acordau deloc atenţie lui Sunzi.

Sunzi s-a uitat furios la ei doi "căpitani" şi le-a zis: "Nici una dintre voi, care sunteti căpitani, nu ati reuşit să va îndepliniti obligaţia de supraveghere şi trebuie să acceptati pedeapsa". Asa ca două concubine au fost executate prin ordine militare.

Pierzand cele două concubine favorite, Regele nu a mai avut nici un chef să observe exercitiul. Sunzi a fost foarte dezamagit si i-a zis regelui: "Deci ati vrut sa va luptati numai pe hârtie şi nu aveti nici o intenţie sa rectificati armata".

Regele a fost luminat de vorbele lui Sunzi şi a înţeles că era într-adevăr un talent remarcabil in arta războiului. Sunzi a fost numit apoi general, iar a cucerit apoi vestul Chu şi pamantul din mijloc spre nord.

În toată viaţa lui, Sunzi nu numai ca a realizat lucruri marete in lupta, dar şi-a lasat teoriile preţioase de artă militară, în special tratatul "Arta războiului", care are doar 13 capitole şi 5.000 de cuvinte si care reflecta integral gîndirea sa militara.

"Arta războiului" a acoperit aproape toate doctrinele militare ale vremii: strategie, psihologie, meteorologie, topografie, etc. În plus, include, de asemenea, politica, economie, istorie, filozofie, literatură şi ştiinţe naturale. Prin urmare, după publicarea sa multi politicieni strategi, filozofi si scriitori chinezi i-au dat mare importanta.

Acesta s-a răspândit rapid în lume. Încă din timpul dinastiei Tang, a ajuns in Japonia. În prezent, teoriile şi ideile sale din "Arta Razboiului" sunt frecvent utilizate în procesul modern de luare a deciziilor de afaceri şi management social.

Potrivit "Artei Razboiului", cea mai mare realizare a forţelor militare este "cea de a cuceri alte armate fara nici o luptă".

Sunzi a pledat pentru "măsuri de precauţie in timp de război". În "Arta Razboiului" el a remarcat mai întâi că: "Războiul este un eveniment important la nivel naţional şi are consecinţe grave nu numai asupra vieţii oamenilor, ci si asupra supravieţuirii naţiunii. Prin urmare, trebuie sa fim prudenti cand ne gandim să începem un război cu celelalte naţiuni." In plus, el a avertizat regii şi generalii ca naţiunile nu trebuie a inceapa razboaie doar din cauza furiei. Din punctul lui de vedere oamenii trebuie să se gândească de două ori înainte de a începe un război şi să ia o decizie bazată pe interesele propriei tari.

"Arta războiului" este considerata o carte care ofera indrumari despre cum se pate castiga o luptă. Cu toate acestea, este, de asemenea, o carte ce invata oamenii să înţeleagă ca scopul utilizării forţelor militare este pentru a impiedica oamenii sa sufere si pentru asigura pacea. În plus cei care susţin războaiele pot fi iluminaţi de teorii ca "Arta războiului" şi pot ajunge sa înţeleaga adevăratul sens al vieţii şi în cele din urmă sa renunte la arme.

Din învăţăturile cartii, pe parcursul istoriei oamenii au înţeles cum sa avanseze in viaţa, prin îmbunătăţirea virtutii, iar regii şi curtenii au învăţat cum sa administreze afacerile naţionale către virtute. Astazi, liderii tuturor categoriilor de viaţă considera "Arta războiului" un ghid de strategii şi de conducere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor