Regele Wu - primul imparat al dinastiei Zhou respecta Cerul

Regele Wu – primul imparat a dinastiei Zhou, ilustratie de Jessica Chang
Regele Wu – primul imparat a dinastiei Zhou, ilustratie de Jessica Chang (Epoch Times)

Regele Wu Zhou a fost fiul regelui Wen al Regatului Zhou. In anul doisprezece de la succesiunea sa la tron regele Wu a fondat dinastia Zhou (1122 iC - 222 iC). Aceasta dinastie a durat 900 ani si a avut treizeci si sapte de imparati, inainte de a fi cucerita de dinastia Qin in anul 221 iC.

Dinastia Zhou a fost nu numai cea mai lunga dinastie din istoria Chinei, dar, de asemenea, perioada de glorie a civilizatiei chineze antice. Filosofiile confucianiste si taoiste dezvoltate in timpul dinastiei Zhou, au influentat generatii intregi in istoria chineza. La inceput, regele Wu l-a intrebat pe Jiang Ziya, consilierul sau militar, daca exista o metoda in lume, simpla in pastrare, facila in operare si eficienta in utilizare, cu scopul de a lasa generatiilor viitoare posibilitate de conservare a fondului national creat de stramosi. Jiang Ziya a spus regelui Wu ca exista o metoda intr-o carte, mostenita de la regii precedenti, si ca trebuie sa fie foarte sincer si respectuos fata de metoda inainte de a citi aceasta carte.

Trei zile mai tarziu, regele Wu a imbracat coroana si s-a ridicat cu fata la est. Cu respect l-a rugat pe Jiang Ziya sa-i acorde cartea. Astfel, Jiang Ziya a inceput sa citeasca: "Cine este sarguincios in administrarea natiunii, respecta cerul si isi elimina neglijenta si dorinta spre confort, isi va vedea afacerile prosperand. Cine este neglijent in angajamentele sale, pofteste confortul, va cunoaste esec in afaceri. Afacerile persoanei cu sentiment de dreptate mai mare decat dorinta personala, vor avea succes; si invers, pentru o persoana cu dorinta de castig personal mai mare decat dreptatea, afacerile vor fi anevoioase. Aceasta este Calea, usoara in pastrare, simpla in operare si eficienta in folosire, de urmat de catre generatiile viitoare pentru totdeauna".

Auzind aceasta, regele Wu s-a simtit mai respectuos si convins. El a ordonat aceste cuvinte sa fie scrise pe oglinda, chiuveta, piloni, usi si ferestre, astfel incat sa-l incurajeze tot timpul. Fiind rege si imparat, regele Wu apela in continuare la sfaturile inteleptilor in scopul corectarii comportamentului si gandurilor sale, si, astfel, se straduia sa atinga intelepciunea pura, care i-ar permite sa inteleaga voia lui Dumnezeu.

Dinastia Zhou, prin urmare, a durat si a domnit timp de 900 ani, datorita imparatilor, care au pastrat invataturile fondatorului, si-au cultivat caracterul moral, au respectat cerul si erau plini de compasiune fata oameni.