Vladislav Gribincea: Reducerea bugetului instanţelor judecătoreşti din R. Moldova va duce la constrângeri asupra justiţiei

Vladislav Gribincea  (centru), preşedinte al Centrului de Resurse Juridice din R. Moldova
Vladislav Gribincea  (centru), preşedinte al Centrului de Resurse Juridice din R. Moldova (gov.md)
Ştefan Sârbu
21.02.2020

Întrucât premierul moldovean Ion Chicu intenţionează să taie din bugetul instanţelor judecătoreşti 70 milioane de lei pentru a fi achitate despăgubirile în dosarul „Gemenii” pierdut recent la CEDO, preşedintele Centrului de Resurse Juridice (CRJM) Vladislav Gribincea susţine că răspunderea materială colectivă a judecătorilor pentru faptele unora dintre colegii lor doar încurajează impunitatea. „Nimic nu poate înlocui răspunderea personală!”.

Acesta informează că bugetul justiţiei, în Republica Moldova, la momentul actual e de circa 400 de milioane de lei, compus în mare parte din salarii şi alte cheltuieli pentru administrarea instanţelor judecătoreşti. Numărul judecătorilor e stabilit prin lege şi ei nu pot fi concediaţi decât pentru abateri disciplinare.

Prin urmare, reducerea bugetului instanţelor judecătoreşti ar însemna implicit constrângeri asupra justiţiei - fie neplata salariilor sau demiterea judecătorilor, ceea ce este inacceptabil. În mod normal, reducerea bugetului justiţiei poate fi aplicată doar atunci când se reduc proporţional şi celelalte bugete ale altor instituţii publice.

Totodată, expertul notează că în cazul dosarului acţionarilor „Gemenii” nu ar trebui să răspundă doar cei 5 judecători de la Curtea Supremă de Justiţie numiţi public. „Sunt şi alţii. Şi nu e vorba doar de judecători, ci şi de procurori şi angajaţi ai MAI şi, probabil, chiar politicieni care veneau cu indicaţii!!!”.

„Nu orice 'greşeală' a judecătorilor sau procurorilor trebuie să atragă răspunderea materială a acestora, ci doar cele comise cu intenţie sau din neglijenţă care nu poate fi explicată raţional (exemplu: admiterea nejustificată a revizuirilor, după 10 ani de condamnări la CEDO pentru aşa ceva)!”, a adăugat preşedintele CRJM precizând că din cele 59 de violări constatate de CEDO în cauzele moldoveneşti în 2019, 11 se refereau la casarea nejustificată a hotărârilor judecătoreşti.

În concluzie, Vladislav Gribincea a ţinut să sublinieze că legea prevede răspunderea materială a judecătorilor şi procurorilor pentru prejudiciile aduse statului la CEDO. Totuşi, niciun judecător nu a răspuns material până acum pentru acest prejudiciu, „deşi cazuri care justificau angajarea răspunderii au fost numeroase!”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor