Biroul unui eurodeputat german de extremă dreapta din Bruxelles, percheziţionat pe fondul acuzaţiilor de spionaj din China

Europarlamentarul AfD, Maximilian Krah (Getty Images)
Redacţia
08.05.2024

Procurorii germani au ordonat marţi o percheziţie la birourile din Bruxelles ale unui europarlamentar al partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), după ce un consilier a fost arestat luna trecută în Germania sub suspiciunea de spionaj în favoarea Chinei, relatează Reuters.

Cazul consilierului lui Maximilian Krah a alimentat îngrijorarea cu privire la faptul că Europa este o ţintă pentru activităţile de spionaj ale Chinei. Luna trecută, Germania a arestat, de asemenea, trei persoane pentru că au furnizat tehnologie sensibilă Chinei în scopuri militare.

Beijingul a negat acuzaţiile de spionaj în Europa.

„Măsurile fac parte din procedurile împotriva lui Jian G., suspectat că a acţionat ca agent de informaţii”, au declarat procurorii germani, adăugând că autorităţile au percheziţionat atât biroul lui Krah, cât şi pe cel al fostului consilier.

Unul dintre apartamentele fostului consilier din Bruxelles fusese percheziţionat pe 24 aprilie, au adăugat procurorii din Karlsruhe.

Krah a confirmat percheziţiile la biroul fostului său asistent pe platforma de socializare X.

„Acest lucru era de aşteptat după arestarea sa şi, prin urmare, nu este deloc surprinzător... Nici eu şi nici alţi angajaţi nu suntem afectaţi”, a scris el.

La momentul arestării, Krah a declarat că a aflat de arestare din presă şi a negat orice vină personală.

Arestarea consilierului lui Krah a diminuat sprijinul pentru AfD în sondajele de opinie înainte de alegerile pentru Parlamentul European din iunie. Krah este candidatul principal al AfD.

Un sondaj Forsa a arătat că AfD a scăzut cu un punct procentual faţă de acum o săptămână, ajungând la 15%, cel mai scăzut nivel din ultimul an.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor