Moţiunea blocului ACUM în privinţa ministrului de Externe nu a fost acceptată pentru dezbatere în Parlament

Poziţia ministrului Ciocoi coincide în totalitate cu cea a PSRM-ului de mai mulţi ani, iar noua conducere a PD, în mod iresponsabil, a intrat în cârdăşie deschisă cu Dodon, afirmă Sergiu Litvinenco.
Aureliu Ciocoi, ministrul MAEIE de la Chişinău (gov.md)
Ştefan Sârbu
20.02.2020

Moţiunea simplă a deputaţilor Blocului ACUM împotriva ministrului de Externe Aureliu Ciocoi, nu a fost admisă de Biroul permanent pentru a fi examinată în şedinţa Parlamentului, deoarece nu ar fi fost întocmită în modul stabilit, a anunţat joi, 20 februarie, preşedinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

„Nu se conţine dispozitivul ce vrem de la ministru, de aceea, moţiunea nu este admisă în procedura legislativă”, a precizat Zinaida Greceanîi cu referire la moţiunea simplă a deputaţilor blocului ACUM prin care s-a cerut demisia ministrului de Externe după ce a declarat că armata rusă a intervenit în războiul de pe Nistru doar pentru a opri vărsarea de sânge.

Deputatul Platformei DA Alexandr Slusari a anunţat că moţiunea a fost blocată de socialişti şi deputaţii PD, Dumitru Diacov şi Monica Babuc.

Parlamentarul PAS Sergiu Litvinenco a scris pe pagina sa de Facebook că ”exprimarea nereuşită” a ministrului de Externe Ciocoi coincide aproape în totalitate cu poziţia oficială a PSRM-ului de mai mulţi ani, iar noua conducere a PD-ului în mod iresponsabil a intrat în cârdăşie deschisă cu Igor Dodon.

„Subordonarea plenară a majorităţii parlamentare intereselor Federaţiei Ruse vine în contradicţie totală cu interesul naţional al Republicii Moldova şi reprezintă o stare de fapt extrem de gravă, care necesită condamnare fermă din partea partidelor politice şi a întregii societăţi”, a conchis acesta.

Veteranii războiului de pe Nistru au cerut demisia ministrului Aureliu Ciocoi, menţionând că declaraţiile acestuia, potrivit cărora „evenimentele care au avut loc în 1992 pe Nistru reprezintă un conflict armat cu pierderi umane, declanşat de anumite forţe separatiste din regiunea transnistreană” a fost o ofensă la adresa lor.

În cadrul unei şedinţe cu fracţiunea Partidului Democrat, care a avut loc miercuri, 19 februarie, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, a declarat că „regretă exprimarea nereuşită şi îşi cere scuze în faţa cetăţenilor Republicii Moldova şi veteranilor războiului de pe Nistru”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor