R. Moldova condamnată la CEDO. Va achita despăgubiri de peste 1,5 milioane de euro proprietarilor S.A. „Gemenii”

Guvernul RM va plăti milioane de euro pentru litigii între privaţi. Judecătorii îşi dădeau seama ce au făcut, dar nu se ştie dacă aceştia vor răspunde pentru prejudiciul material cauzat, afirmă Vladislav Gribincea.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (www.echr.coe.int)

Republica Moldova a mai pierdut marţi, 18 februarie, un caz la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, guvernul fiind obligat să achite, în termen de trei luni, 1,5 milioane de euro în calitate de venit ratat, 5.000 euro cu titlu de prejudiciu moral şi 10.000 euro cu titlu de costuri şi cheltuieli în dosarul S.A „Gemenii” (Ojog şi alţii).

Totodată, până la 18 mai 2020, Guvernul de la Chişinău trebuie să restituie clădirea (circa jumătate din complexul comercial Gemenii) şi terenul luate de la reclamanţi. În caz contrar, executivul va trebui să plătească încă 2,1 milioane de euro cu titlu de cost al imobilelor care trebuie să fie libere de orice grevări.

Vladislav Gribincea de la Centrul de Resurse Juridice aminteşte că dosarul se referă la admiterea abuzivă a unei revizuiri cu 15 ani în urmă, despre care CEDO decisese că este nejustificată încă în 2011. Proprietarii au fost evacuaţi din imobil de către mascaţi înainte ca revizuirea să fie admisă de CSJ, în baza unui dosar penal, care a fost clasat după admiterea revizuirii.

Mai mult, acesta susţine că la CEDO sunt în ultima fază de examinare încă câteva dosare împotriva Moldovei în care, estimativ, prejudiciile ar fi comparabile, sau chiar mai mari.

„În acest dosar statul trebuie să plătească milioane de euro pentru litigiile dintre privaţi. El nu ar fi plătit nimic dacă judecătorii acţionau corect.

Nu cred că magistraţii nu îşi dădeau seama ce au făcut! Interesant este dacă cineva va răspunde material pentru acest prejudiciu”, a adăugat expertul precizând că în primavara lui 2019, complexul a fost pus în gaj pentru circa 10 milioane de euro la MAIB apoi procurat de un terţ. „MAIB şi terţul nu aveau cum să nu ştie de litigiul de la CEDO.”

Centrul comercial „Gemenii” a aparţinut fostului lider PD Vlad Plahotniuc şi fostului preşedinte ucrainean Petro Poroşenko (47,86% din acţiuni). În 2010, Plahotniuc a fost acuzat că ar fi preluat ilegal controlul asupra centrului de la fostul administrator al companiei care gestiona clădirea, Ilie Rotaru. Din aprilie 2019, „Gemenii” a intrat în posesia companiei Twins Estate SRL, care deţine şi grupul de companii Rogob.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe