Taiwanul susţine că armata sa e pregătită pentru orice manevră a Chinei în preajma inaugurării noului preşedinte

Forţele armate ale Taiwanului (Annabelle Chih/Getty Images)
Redacţia
08.05.2024

Armata taiwaneză este pregătită pentru orice mişcare pe care China ar putea să o facă în momentul în care preşedintele ales Lai Ching-te îşi va prelua mandatul la sfârşitul acestei luni, a declarat miercuri ministrul adjunct al Apărării din Taiwan.

China, care consideră Taiwanul guvernat în mod democratic ca fiind propriul său teritoriu, are o aversiune puternică faţă de Lai, considerându-l un separatist periculos, ale cărui oferte repetate de discuţii au fost respinse, inclusiv una în această lună, potrivit Reuters.

Lai, la fel ca actuala preşedintă Tsai Ing-wen, respinge pretenţiile de suveranitate ale Beijingului.

Ambii afirmă că doar poporul insulei poate decide viitorul său. Lai, în prezent vicepreşedinte, va fi învestit în funcţie la 20 mai.

"Înainte şi după 20 mai, armata naţiunii noastre va respecta toate cerinţele de pregătire de luptă şi va acorda o atenţie deosebită prejudiciilor aduse de cealaltă parte păcii şi stabilităţii regionale", a declarat reporterilor ministrul adjunct al Apărării, Po Horng-huei.

Activităţile militare ale Chinei în interiorul şi în jurul strâmtorii Taiwan sunt destabilizatoare pentru întreaga regiune Indo-Pacific, a adăugat Po în declaraţii pentru presă la Parlament.

Ministerul chinez al Apărării nu a răspuns deocamdată la o solicitare de comentarii.

În ultimii patru ani, armata chineză şi-a intensificat masiv activităţile în jurul Taiwanului, de exemplu prin zboruri regulate ale avioanelor sale de luptă deasupra liniei mediane a Strâmtorii Taiwan, care anterior servea ca zonă-tampon neoficială.

De asemenea, Ministerul taiwanez al Apărării a declarat miercuri că şase avioane chineze au trecut linia mediană, zburând într-o zonă situată la vest de insulele Penghu din Taiwan, unde se află o importantă baza aeriană.

China, care a organizat, de asemenea, cel puţin două "patrule comune de pregătire pentru luptă" în apropierea insulei în ultima lună, potrivit Ministerului Apărării din Taiwan, afirmă că nu recunoaşte existenţa liniei mediane.

Surse de securitate din Taiwan au avertizat în repetate rânduri că Beijingul şi-ar putea arăta nemulţumirea faţă de Lai folosind armata.

În 2022, China a organizat exerciţii militare majore în apropierea Taiwanului după o vizită la Taipei a preşedintei de atunci a Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, şi din nou anul trecut, după ce preşedinta Tsai s-a întâlnit cu succesorul lui Pelosi, Kevin McCarthy, într-o escală în California.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor