Sergiu Litvinenco: Fără o reformă veritabilă a justiţiei vor fi multe condmanări ale R. Moldova la CEDO

Hotărârea CEDO în cazul Complexului comercial ”Gemenii” reprezintă un ”rechizitoriu” în raport cu toţi cei care în R. Moldova au comis fărădelegi crase, afirmă Litvinenco.
Sergiu Litvinenco, deputat PAS în Parlamentul R. Moldova (parlament.md)
Ştefan Sârbu
20.02.2020

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco susţine că indicaţia premierului Ion Chicu de a se lua 70 de milioane de lei de la finanţarea justiţiei urmare a deciziei CEDO în dosarul ”Gemenii” seamănă leit cu decizia lui Vlad Plahotniuc după ce „Curtea sa Constituţională” în vara lui 2019 a decis dizolvarea Parlamentului şi organizarea alegerilor anticipate – să ia bani pentru organizarea scrutinului din subvenţiile atribuite partidele politice. „Sunt unii şi aceiaşi 'sfătuitori'?”

Parlamentarul menţionează că fără o reformă veritabilă a justiţiei, condamnări la CEDO de genul ”Gemenii” vor fi încă multe. Dar „guvernul lui Dodon” nu face absolut nimic în acest sens. Este mai uşor pentru ei să vină cu populism de doi bani decât să facă ceva benefic pentru ţară.

„Ca şi în cazul deportării profesorilor turci, hotărârea CEDO în cazul 'Gemenii' reprezintă de fapt un 'rechizitoriu' în raport cu toţi cei care au comis fărădelegi crase. Întrebarea este dacă cineva va face ceva în realitate, dar nu de 'ochii lumii'. Dacă ne uităm la cazul deportării profesorilor turci, puţin probabil…”, a concluzionat Sergiu Litvinenco.

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Alexandru Tănase a declarat că prin decizia Guvernului de la Chişinău privind reducerea finanţării justiţiei pentru hotărârile ilegale condamnate de CEDO vor fi sancţionaţi judecătorii oneşti, grefierii, referenţii şi consultaţii din instanţe care „sunt plătiţi mai prost ca vânzătorii de la piaţă, iar volumul de lucru al acestora este într-o permanentă creştere”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor