USR acuză: "Firea vrea să facă o primărie paralelă care să nu dea socoteală bucureştenilor"

Prin înfiinţarea celor 19 societăţi prin care Firea vrea să controleze tot ce mişcă în Bucureşti, legea achiziţiilor publice va putea fi fentată iar angajaţii publici vor deveni amploaiaţi la SRL-uri.
Nicusor Dan(USR)
Nicusor Dan(USR) (Florin Chirila/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

Dorinţa Gabrielei Firea de a înfiinţa nu mai puţin de 19 societăţi care să se ocupe de mai tot ce înseamnă furnizare de utilităţi şi servicii în Capitală a stârnit indignarea Uniunii Salvaţi România. Astfel, USR acuză primăriţa că vrea să creeze o primărie paralelă care să eludeze votul Consiliului General ales de cetăţeni şi legile achiziţiilor publice şi anticorupţiei.

"Ce ne propune doamna Gabriela Firea este de fapt o primărie paralelă care să nu dea socoteală bucureştenilor pentru ceea ce face şi evident că USR este împotriva unui astfel de mod de a administra Bucureştiul.

Bucureştenii au dat un vot primarului general şi au dat un vot consilierilor generali din Consiliul general care au responsabilitatea în faţa cetăţenilor de a gestiona bugetul primăriei şi de a controla activitatea primarului general.

Prin ceea ce se propune azi se doreşte scoaterea activităţii primăriei de sub acest control al CG. Este o propunere de a ne bate joc de votul pe care bucureştenii l-au dat către consilierii generali.", a declarat marţi Nicuşor Dan, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Parlament.

Mai mult, prin înfiinţarea respectivelor societăţi, Primăria va fenta practic legea achiziţiilor publice iar funcţionarii publici vor deveni angajaţi în aceste societăţi comerciale.

Pe achiziţii publice, în loc că Primăria să facă achiziţiile publice conform legii, assa cum o face în momentul ăsta, ea va achiziţiona de la aceste societăţii comerciale, iar aceste societăţi comerciale vor achiziţiona la rândul lor de pe Piaţă şi aici apar două probleme: una că în momentul în care societăţile comerciale achiziţionează de pe piaţă ele nu mai trebuie să respecte legea achiziţiilor publice şi a doua chestiuni – un conflict de interese între Primărie, care achiziţionează de la propria ei societate comercială.

În ceea ce priveşte angajaţii acestor societăţi comerciale, Gabriela Firea vorbea despre aproximativ 5.000 de angajaţi, aceştia nu mai au statul de funcţionari publici. ", a subliniat Nicuşor Dan.

Liderul USR a mai precizat că formaţiunea sa a solicitat un punct de vedere Consiliului Concurenţei precum şi Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor publici şi a adăugat că dacă proiectele de hotărâri vizând înfiinţarea celor 19 societăţi vor trece de CGMB - majoritar PSD - USR se va adresa prefectului şi instanţei.

Mai multe declaraţii pe această temă puteţi accesa aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne