Operaţiunea "Dispeceratul" stârneşte controverse în rândul transportatorilor din Capitală

Intenţia Gabrielei Firea de a înfiinţa un dispecerat unic de taximetrie în Capitală sub egida Primăriei Municipiului Bucureşti a stârnit, pe de o parte, revolta unora dintre transportatorii din Capitală, dar şi aprecieri din partea altora.
Gabriela Vrânceanu-Firea
Gabriela Vrânceanu-Firea (Florin Chirilă/Epoch Times)

Primăriţa Capitalei, Gabriela Firea, vrea să înfiinţeze un dispecerat comun pentru taximetrie, gestionat de municipalitate. Demersul a stârnit nemulţumirea Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), care o acuză pe primăriţă că, printr-o astfel de decizie, nu ar face decât să genereze haos pe piaţă şi să lase pe drumuri peste 1.200 de angajaţi.

De cealaltă parte, Asociaţia pentru Drepturile Taximetriştilor Independenţi din România (ADTI), reprezentată de preşedintele său, Viorel Radu, a salutat demersurile iniţiate de Firea considerându-le de bun augur în actualul context.

Poziţia COTAR

Demersul iniţiat de Gabriela Firea ar echivalează, practic, cu o formă de naţionalizare a afacerilor private care funcţionează legal. Cei peste 1200 de angajaţi ai celor 37 de dispecerate private ar deveni şomeri, iar transportul ilegal ar funcţiona în continuare, şi-a exprimat dezacordul, luni, în cadrul unui comunicat de presă, Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR).

Transportatorii susţin că demersul ar aduce prejudicii majore companiilor private de taxi. Chiar dacă Firea a ţinut să menţioneze că PMB nu va înfiinţa o firmă de taxi care să facă o concurenţă neloială sectorului privat, înfiinţarea unui dispecerat comun nu este, în opinia COTAR, oportună pentru taximetriştii din Bucureşti şi nici nu va rezolva problema pirateriei, aşa cum se pretinde - este doar o formă de naţionalizare a afacerilor noastre private, care va genera haos pe piaţa în care activăm şi va scoate în şomaj circa 1200 de angajaţi ai dispeceratelor.

"Cum să faci un dispecerat şi să mă obligi să mă duc acolo? Naţionalizează afacerile noastre. Din raportul de specialitate care ne-a fost prezentat nu reiese aşa ceva. Nu se poate face un dispecerat prin care să ne impui să fim acolo în mod obligatoriu. Nu înţelegem ce înseamnă "obligatoriu, dar nu exclusiv", pentru că, odată înfiinţat acest dispecerat, noi vom fi nevoiţi să ne desfiinţăm dispeceratele şi să dăm afară oamenii. Pe de altă parte, dacă ne obligă să ne înscriem în dispeceratul comun, ne distruge afacerile.

Ne sună deja colegii din ţară, să ne întrebe ce se întâmplă, pentru că ora exactă se dă la Bucureşti, iar acum toţi se aşteaptă la o naţionalizare. E ca şi cum primăria ar da o hotărâre de consiliu prin care toţi cetăţenii să fie obligaţi să cumpere pâine numai de la distribuitorul PMB. Este concurenţă neloială şi se încalcă mai multe legi, printre care şi Legea taximetriei 38/2003. Credem că doamna Primar General Gabriela Firea a fost dezinformată de "cineva" care doreşte să ne ia nouă afacerile sau să ne distrugă, după 27 de ani", a declarat Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR.

Potrivit transportatorilor, decizia PMB a fost luată într-un timp foarte scurt şi pare a fi definitivă, chiar dacă dezbaterile nu s-au încheiat, iar declaraţiile venite de la conducerea Primăriei arată că hotărârea ar putea fi adoptată fără a se respecta Legea dialogului social, fără a ţine cont de principiile transparenţei în adoptarea actelor normative.

"Mai mult, ceea ce conţine expunerea de motive, de zece rânduri, a doamnei primar care a fost dezinformată de direcţia de specialitate, nu se reflectă în declaraţiile făcute pentru presă de doamna Primar General Gabriela Firea. Companiile de taximetrie din Bucureşti au cerut sprijinul PMB pentru a se rezolva problema concurenţei neloiale pe care o fac firmele neautorizate precum UBER. În loc să se găsească o soluţie de eliminare a acestor operatori neautorizaţi şi a concurenţei neloiale, PMB a venit cu o propunere care ar falimenta companiile private care funcţionează corect.

În acest moment, companiile private de taxi au propriile aplicaţii pe care le plătesc şi nu primesc subvenţii de niciun fel, deci nu sunt abonate la banii din bugetul primăriei. În schimb, crearea unui dispecerat al PMB ar presupune un efort financiar suplimentar din banii bucureştenilor, care nici nu este justificat, nici nu este legal, pentru că astfel ar desfiinţa dispeceratele private, care funcţionează legal, autorizate de PMB", se arată în comunicatul citat.

COTAR arată că un dispecerat al PMB ar veni şi în contradicţie cu legislaţia care reglementează această activitate, iar PMB ar trebui să-şi dea singură autorizaţie şi eventuale amenzi.

"În acest moment sunt 37 de dispecerate care funcţionează legal, cu circa peste 1200 de angajaţi, în Bucureşti. Pe lângă faptul că aceşti oameni vor intra în şomaj, afectând şi familiile acestora, decizia nu rezolvă nici problema platformelor care funcţionează ilegal, pentru că acestea nu vor fi afectate de decizia PMB. Nu rezolvă absolut nici o problemă reclamată de noi conducerii PMB de 8 luni de zile", se mai precizează în comunicatul transportatorilor.

Poziţia ADTI

Asociaţia pentru Drepturile Taximetriştilor Independenţi din România (ADTI) reprezentată de preşedintele său, Viorel Radu, a salutat demersurile iniţiate de Firea de a înfiinţa un dispecerat taxi sub egida PMB, potrivit unui comunicat de presă remis readacţiei.

"Pe fondul anchetelor desfăşurate de Consiliul Concurenţei prin care mai mulţi operatori dispeceri au fost sancţionaţi pentru constituire şi asociere într-un CARTEL având ca unic scop monopolizarea activităţii de transport în regim de taxi, considerăm binevenită iniţiativa Primarului General Gabriela Firea. Referitor la poziţia pe care o are Primăria Capitalei, prin intermediul Primarului General Gabriela Firea, cu privire la starea de fapt din taximetrie şi la necesitatea îndreptării situaţiei de netolerat în care se află aceasta, ţinem să precizăm că este pentru prima oară în istoria postdecembristă a României când din această înaltă funcţie se anunţă public că lucrurile nu mai pot continua în acest fel, grupurile de interese care dirijează taximetria bucureşteană, pun în pericol siguranţa cetăţenului", se arată în comunicatul citat.

Asociaţia pentru Drepturile Taximetriştilor Independenţi susţine integral punctul de vedere exprimat de Primarul general Gabriela Firea:

"Îmi doresc ca neîncrederea şi incertitudinile care s-au perpetuat până acum în relaţia dintre autoritatea locală şi operatorii serviciilor de taxi să fie istorie! De aceea, solicit direcţiilor de specialitate din cadrul Primăriei Capitalei ca, în cel mult 30 de zile, să analizeze propunerile venite din partea operatorilor şi să armonizeze noile prevederi ale regulamentului cu legislaţia de specialitate actuală, astfel încât atât cetăţenii care utilizează serviciile de taxi, cât şi cei care prestează să fie mulţumiţi.’Numai conlucrând împreună, Primăria Municipiului Bucureşti şi instituţiile statului responsabile, putem rezolva situaţia critică, de netolerat în care s-a ajuns. Calitatea şi siguranţa transportului de taxi sunt grav afectate astăzi. Situaţia pe care Asociaţia pentru Drepturile Taximetriştilor Independenţi a semnalat-o este generatoare de evaziune fiscală de proporţii, corupţie, spălare de bani, abuzuri în detrimentul interesului public şi al societăţii...".

Potrivit ADTI, Firea a dispus actualizarea în regim de urgenţă a regulamentului privind organizarea şi executarea serviciului public de transport local în regim de taxi de pe raza Municipiului Bucureşti: "Aşa cum am stabilit la întâlnirile anterioare, este imperios necesar să venim cât mai rapid cu soluţii concrete pentru ca transportul în regim de taxi să se desfăşoare la cele mai înalte standarde de calitate şi siguranţă, în Capitală".

"Considerăm că organizaţiile patronale COTAR, care ameninţă că vor ieşi în stradă dacă acest proiect de hotărîre va fi votat, sunt responsabile de cartelizarea serviciilor de transport public local de persoane în regim de taxi organizate pe raza Municipiului Bucuresti, autori şi inventatori ai preţurilor făcute "la colţ de stradă", a legilor făcute în restaurante şi "pe genunchi", a închirierilor făcute "şmechereşte" cu autorizaţiile de transport şi de taxi, a certificatelor de grefă şi a cesionărilor ilegale de pe piaţa taximetriei.

Aceştia sunt promotorii sclaviei moderne, a monopolului şi a taximetristului fără contract de muncă, fără pensie şi CAS, ori cu contract de colaborare sau parţial de două/patru ore fără taxe plătite la stat. Într-o activitate în care Consiliul Concurenţei a anchetat şi sancţionat monopolul cu circa 2.000.000 de lei, unele dintre firme fiind cele mai mari companii de taxi existente în Bucureşti şi toate membre ale organizaţiilor patronale ce ameninţă oraşul cu acest miting, în activitatea cărora sclavia, evaziunea fiscală şi cartelul sunt la loc de cinste", a transmis preşedintele ADTI.

În acelaşi timp, organizaţia atrage atentia opiniei publice şi a autorităţilor statului, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi Primarului General că urmează a fi martorii unei grave manipulări puse la cale de COTAR.

"Cerem Primarului General să NU cedeze presiunilor cartelului şi să sesizeze Parchetul General, DNA şi ANAF cu privire la uriaşa evaziune fiscală existentă în momentul de faţă în taximetrie, să intervină şi să stopeze imediat traficul cu autorizaţiile taxi pe care o parte din aceşti patroni îl fac sub umbrela şi cu sprijinul COTAR fără niciun fel de ruşine, să stopeze şi să elimine concurenţa neloială a UBER, Black Cab, WMS şi restul.

În decursul ultimilor ani, asociaţia noastră a semnalat autorităţilor statului aceste fapte. Astfel, Asociaţia pentru Drepturile Taximetriştilor Independenţi mulţumeşte Primarului General Gabriela Firea pentru modul responsabil în care a înţeles să trateze aceste probleme, cât şi pentru implicarea Domniei Sale în rezolvarea problemelor reale cu care se confruntă taximetria şi, ca urmare întreaga societate civilă a capitalei", se mai precizează în comunicatul semnat de şeful ADTI.