Pandele din Voluntari, cu onoarea nereparată. Primarul pierde procesul intentat PressOne

După ce şi-a evaluat demnitatea şi imaginea lezate la 350.000 de euro, bani pe care i-a cerut ca despăgubiri morale publicaţiei care l-a acuzat de plagiat, Pandele a pierdut procesul intentat în acest sens.
Florentin Pandele
Florentin Pandele (Facebook.com/Florentin Pandele)

PressOne a câştigat în primă instanţă procesul care i-a fost intentat de soţul Gabrielei Firea, Florentin Costel Pandele, nemulţumit de faptul că publicaţia respectivă a scris că el şi-a copiat "cel puţin o treime" din teza de doctorat în Ştiinţe Militare.

Nemulţumit de dezvăluirile PressOne, primarul oraşului Voluntari a reclamat că imaginea şi demnitatea i-ar fi fost afectate şi a cerut daune morale în valoare de 350.000 de euro.

Procesul a început în septembrie 2016. PressOne a decis să nu publice nimic între timp, pentru a nu influenţa în niciun fel decizia instanţei.

"Pe data de 21 februarie 2017, Tribunalul Specializat Cluj a respins acţiunea formulată de Florentin Pandele şi l-a obligat să achite firmei Press One Media SRL, care deţine site-ul nostru, suma de 3.000 lei, reprezentând cheltuieli de judecată", scrie PressOne.

Reamintim că dezvăluirile PressOne au fost confirmate de forul superior al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) care şi-a asumat prin vot verdictele de plagiat "masiv" date de comisiile de specialitate în cazul tezei de doctorat a primarului Florentin Pandele.

"În teză ghilimelele nu sunt niciodată folosite pentru a indica faptul că un text este citat. Nu am găsit în toată teza nicio situaţie în care autorul să fi utilizat un text între ghilimele pentru a-şi întemeia vreo susţinere.

Dl Pandele preia în teză pasaje sau blocuri de text masive, fără să indice vreodată că e vorba de preluare cuvânt cu cuvânt; iar, în multe cazuri, acest lucru se face fără a indica locul de unde este făcută preluarea.

În unele cazuri autorul foloseşte procedeul următor: într-o notă de subsol menţionează o lucrare, indicând o pagină sau chiar mai multe pagini. Dar autorul preia cuvânt cu cuvânt pasaje din acea lucrare, fără a menţiona că este vorba de un citat; ori, această practică este de asemenea plagiat.

Afirmaţiile despre perioada 2007-2009 sunt la timpul viitor, deşi teza de doctorat a fost susţinută în iunie 2008", au constatat comisiile de specialitate din cadrul CNATDCU, potrivit HotNews.