Turcan desfiinţează Guvernul Grindeanu: "Este o palmă dată poporului român"

Componenţa Guvernului ne arată un PSD incapabil de modernizare, feuda personală a unui şef abuziv, care încearcă să exercite puterea în toată România, fix după cum a exercitat-o la Teleorman, a susţinut Turcan în plenul Parlamentului.
Raluca Turcan(Presedinte PNL),
Raluca Turcan(Presedinte PNL), (Florin Chirila/Epoch Times)

Liberalii nu vor vota Guvernul Grindeanu, a declarat miercuri, în plenul Parlamentului, liderul PNL, Raluca Tucan, catalogând lista miniştrilor propuşi de PSD şi ALDE drept o palmă dată poporului român.

"Componenţa acestui guvern, susţinut de PSD, ALDE şi UDMR, este o palmă dată poporului român. Mulţi oameni de bună-credinţă au dat crezare promisiunilor PSD. Odată terminată campania electorală, PSD-ul îşi arată acum adevărata faţă. Sfidătoare, din păcate!", a declarat Turcan, citată de Agerpres.

În opinia liberalei, lista guvernului "ne arată un PSD incapabil de modernizare, feuda personală a unui şef abuziv, care încearcă să exercite puterea în toată România, fix după cum a exercitat-o la Teleorman."

"Ce altceva este, dacă nu un uriaş abuz de încredere — să dai senzaţia tuturor cetăţenilor, prin periplu la toate televiziunile, că membrii Guvernului României nu valorează două parale şi că sunt, de fapt, interpuşii tăi, cărora le trimiţi în plic de la partid ce decizii au de luat în ziua respectivă? La 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, asta este tot ce poate oferi PSD-ul României? Dacă mai existau persoane care se îndoiau de capacitatea PSD de a trage România înapoi, astăzi primesc dovada supremă a viziunii de tip feudal pe care dl Liviu Dragnea şi acest partid o oferă României", s-a întrebat Turcan.

Liderul PNL a mai apreciat că lista Cabinetului arată "incapacitatea cronică a PSD de a oferi o guvernare de tip european" şi a opinat că noul Guvern nu va fi un guvern al României, ci un guvern al lui Liviu Dragnea.

"Şi niciodată guvernul personal al domnului Dragnea nu va putea fi transformat în guvernul european dorit de cetăţenii români, la 100 de ani de la Marea Unire", a declarat Turcan, prezicând că acest guvern va avea o viaţă scurtă.

Turcan a criticat prezenţa în Guvern a noului ministru al Educaţiei, susţinând că acesta a fost ales pentru a continua "politicile învechite, de conservare a găştilor din sistem". Liberala nu a fost mai blândă nici cu Teodor Meleşcanu şi cu cel ce l-a propus pentru postul de ministru de Externe.

"Cu această numire, ne-am lămurit şi cu privire la ataşamentul real al domnului Tăriceanu faţă de drepturile fundamentale ale cetăţenilor. Drepturile sunt bune doar când ni se aplică nouă, libertatea are valoare doar când ne priveşte pe noi. Alţii să stea la coadă şi să fie umiliţi pentru drepturile lor. Este o palmă pe obrazul poporului român să-l pui ministru de Externe pe cel care a îndeplinit aceeaşi funcţie în guvernul Văcăroiu şi care este co-autor, în 2014, al celei mai sfidătoare încălcări a dreptului la vot al cetăţenilor români care trudesc în străinătate. Să nu se fi găsit o altă propunere de om format în democraţie sau dl Tăriceanu are obligaţii foarte mari faţă de dl Meleşcanu? Ar trebui să ştim care sunt acestea", a afirmat Turcan.

Nu în ultimul rând, liberala a acuzat că, prin refuzul de a infirma negocierile pe legea amnistiei, liderul PSD, Liviu Dragnea, a confirmat că amnistia a fost parte a pachetului de negociere dintre PSD, ALDE şi UDMR.

"Aveţi curajul, domnilor Dragnea şi Tăriceanu, să veniţi aici, la tribuna Parlamentului României, şi să recunoaşteţi că aţi negociat amnistia faptelor de corupţie", a adăugat Turcan, anunţând că PNL va monitoriza implementarea programului PSD-ALDE-UDMR şi va face în fiecare săptămână un raport public.

Reaminitm că, miercuri, cu 295 de voturi ''pentru'' şi 133 voturi ''împotrivă'', miniştrii cabinetului Grindeanu au fost validaţi în Parlament. Votul a fost secret, cu bile şi a venit după o serie de audieri controversate în comisii, audieri care, potrivit opoziţiei, s-au derulat pe repede înainte.

Aşa cum era de aşteptat, au votat pentru noul guvern, PSD, ALDE, UDMR şi minorităţile, în timp ce PNL, USR şi PMP au votat împotrivă. Odată creditaţi cu încrederea majorităţii din Parlament, cei 26 de miniştri vor depune jurământul la Cotroceni.