Nicuşor Dan: Ministrul Justiţiei, unul dintre coautorii Marţei Negre. PSD vrea să-şi salveze politicienii

Cum este posibil ca un politician care a încercat să orchestreze o lovitură împotriva statului de drept să fie recompensat cu portofoliul Justiţiei? PSD şi-a dorit puterea nu ca să guverneze în interesul românilor, ci ca să-şi salveze politicienii de braţul justiţiei, a acuzat liderul USR Nicuşor Dan.
Nicuşor Dan
Nicuşor Dan (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Programul economic propus de PSD este unul falimentar pentru România. În spatele promisiunilor care sună bine se amanetează viitorul României şi se îndatorează generaţiile viitoare, a tras un semnal de alarmă miercuri, în faţa Parlamentului, preşedintele Uniunii Salvaţi România, Nicuşor Dan.

"Un nou guvern ar fi trebuit să fie speranţa unui nou început. Din păcate nu vedem această speranţă nici în programul de guvernare şi nici în echipa pe care prim-ministrul ne-o propune. Speranţa unui nou început ar fi presupus o analiză onestă a unde se află România", a precizat Nicuşor Dan.

Liderul USR şi-ar fi dorit să citească în programul de guvernare această analiză: că în România se fură încă din banii publici, că există autorităţi care semnează acte ilegale şi abuzive, că în spaţiul universitar există multă impostură, că domeniul sănătăţii e patronat de o uriaşă reţea de interese oculte.

"Mi-aş fi dorit să citesc în programul de guvernare cum îşi propune cabinetul să rezolve aceste probleme reale pe care românii le resimt. Am găsit în schimb în programul de guvernare afirmaţia că guvernările PSD şi ALDE au adus prosperitate românilor. Mi-e teamă că ne uităm la alte Românii", a subliniat Nicuşor Dan.

Potrivit politicianului, în România trăiesc 8 milioane de oameni la limita sărăciei, iar peste 3 milioane de români au ales să părăsească ţara. Nici unii, nici alţii nu au simţit prosperitatea la care se referă programul de guvernare.

"Credem că programul economic pe care ni-l propune PSD este unul falimentar pentru România. Pe de o parte, vorbeşte despre o creştere masivă a cheltuielilor, pe de altă parte previzionează total nerealist veniturile. Programul de guvernare nu poate să ducă decât la deficit, îndatorare şi inflaţie. De fapt, în spatele promisiunilor care sună bine, se amanetează viitorul României şi se îndatorează generaţiile viitoare", a punctat Nicuşor Dan.

În opinia preşedintelui USR, speranţa pentru un nou început ar fi trebuit să o regăsim în oamenii care ne sunt astăzi propuşi drept miniştri.

"Tinerii care se uită azi la noi şi se gândesc dacă mai merită să rămână sau nu în România ar fi trebuit să găsească în ei modele de viaţă, să vadă că au fost desemnaţi să ocupe unele dintre cele mai înalte funcţii publice pe baza criteriilor de onestitate şi competenţă. Ce văd însă dacă privesc spre unele dintre persoanele propuse?", a adăugat Nicuşor Dan.

Lista neagră

"Primul om demis pentru incompetenţă după incendiul de la Colectiv, chiar de guvernul condus de Victor Ponta, ajunge azi ministrul Tineretului şi Sportului. Un primar acuzat pentru luare de mită şi spălare de bani ajunge ministrul Muncii şi Protecţiei sociale. O funcţionară descoperită de către Agenţia Naţională de Integritate în conflict de interese ajunge ministru la Ape şi Păduri, chiar în domeniul în care a săvârşit fapta. Un profesor căruia i se ia dreptul dreptul să conducă doctorate pentru ca activitatea lui ştiinţifică nu poate fi demonstrată ajunge ministrul Sănătăţii.

Văd, mai grav, ca ministru al Justiţiei pe unul dintre coautorii Marţei Negre. Cum este posibil ca un politician care a încercat să orchestreze o lovitură împotriva statului de drept să fie recompensat cu portofoliul Justiţiei? La ce ne putem aştepta de la un astfel de ministru, la altceva decât să-şi ducă până la capăt planul de salvare a politicienilor de justiţie, care a eşuat atunci doar ca urmare a presiunii populare? PSD şi-a dorit puterea nu ca să guverneze în interesul românilor, ci ca să-şi salveze politicienii de braţul justiţiei.

Speranţa unui nou început ar fi trebuit să fie şi reconcilierea naţională despre care unii vorbesc, dar ipocrit. Să numeşti ministru al Afacerilor Externe persoana care i-a împiedicat în 2014 pe românii care trăiesc şi muncesc în afara ţării să voteze, este un afront la adresa acestora şi o piedică în calea reconcilierii naţionale.

Ceea ce ni se propune azi este o repesedizare a României, cu tot ceea ce înseamnă pesedizare: subordonarea interesului public interesului de partid, subordonarea funcţiei publice şi a administraţiei interesului de partid, subordonarea competenţei obsedienţei faţă de partid. USR va vota împotriva învestirii acestui guvern."