Traian Băsescu: Dacă plecăm cu ideea de veto şi îl şi anunţăm, suntem în afara negocierilor

Traian Băsescu, preşedintele României
Traian Băsescu, preşedintele României (Epoch Times România)

Cu puţin timp înainte ca premierul Victor Ponta să-şi înceapă discursul în Parlament, programat pentru ora 13.00, preşedintele Traian Băsescu a susţinut marţi, la prânz, o declaraţie de presă, de la Palatul Cotroceni, în care şi-a prezentat mandatul cu care va merge la Consiliul European şi a criticat ideea de a anunţa intenţia de exprimare a dreptului de veto.

Iată principalele declaraţii ale preşedintelui

- În bugetul UE se impun unele clarificări. Discutăm de o situaţie de negociere extrem de complexă, care nu poate fi lăsată numai pentru momentul prezenţei la Bruxelles.

- Acum sunt într-un proces de corelare a poziţiilor noastre cu alte instituţii europene. Principalul meu obiectiv e să port discuţia pe principii.

- România are în Tratatul de aderare, art. 143, care face trimitere la un aşa numit fasing-in, o obligaţie asumată de toate statele, un proces prin care, treptat, subvenţiile pentru suprafaţă cresc, cu tendinţa de a ajunge la media subvenţiei pe UE.

- Procesul de convergenţă e adoptat politic. Îl vom găsi ca deziderat politic în documente ale Parlamentului, dar încă nu e legiferat în vreun document al Uniunii. Problema convergenţei o discutăm doar politic.

- În ceea ce priveşte coeziunea, s-au făcut propuneri legate de penalizarea României. Ele nu se găsesc în regulamentele UE. Nu acceptăm să stăm decât în regulamente.

- Cofinanţarea, care acum e 85%. Am obţinut şi un top-up de 10%, ajungând la 95%. Sunt state membre care cer să venim cu cofinanţarea la 75%. Vom discuta, vom negocia.

- Se propune ca prefinanţările să fie 2% din contract. Am obţinut pentru România ca prefinanţările să meargă până la 9%. Este o zonă care trebuie să fie negociată.

- Mecanismul de formare a bugetului Uniunii e destul de complicat. Bugetul lansat de preşedintele CE nu mai e subiect de discuţie acum datorită poziţiei donatorilor.

- Preşedintele Consiliului European şi-a asumat negocierea. Noi am început această negociere. Lucrăm la această creare de alianţe, de găsire de soluţii la nivelul Uniunii.

- Interesul României este să negocieze bugetul 2014-2020. Dacă plecăm cu ideea de veto şi îl şi anunţăm, suntem în afara negocierilor. Nu ne mai caută nimeni. Nu numai noi avem nevoie de aliaţi. România, ca a şaptea ţară ca mărime, are capacitate de negociere. Personal, interesul României e să negocieze, şi nu să plece de la Bucureşti pe ideea unui veto. Forţarea "dacă nu e ca noi, România va impune un veto" arată şi incapacitatea de negociere în Consiliu. România nu a fost niciodată în această situaţie şi sper să nici nu fie.

- Riscul să fim dezbinaţi e major dacă nu plecăm pe ideea că acolo trebuie să găsim un compromis.

- Toată UE se află în criză economică. Singularizarea e marea eroare pe care o face un stat beneficiar. Ar fi state donatoare care ar fi bucuroase să vadă un veto de la un stat beneficiar şi nerealizarea unei înţelegeri.

- O singură dată am dat dispoziţie să se utilizeze veto, dar nu l-am dus până la nivelul Consiliului European. Era subiectul Serbia. N-aş spune că a fost cea mai plăcută experienţă.

- Legat de tentaţiile de dezbateri în spaţiul public, de ce merge Băsescu şi nu Ponta. Este un moment dificil. Nimeni nu e mulţumit de cum arată propunerea de buget lansată de Van Rompuy. Premierul nu poate avea decât o responsabilitate delegată. Ştiu că am potenţial decât premierul. Pot servi interesele mult mai bine decât ar putea s-o facă Ponta. Niciodată nu am să fug de exercitatrea atribuţiunilor consituţionale pentru a-mi proteja pielea. Ştiu responsabilitatea uriaşă pe care o am.

- Am răspunderea constituţională să găsesc soluţii negociate, care să prevină situaţia de veto. Nu se poate merge pe această idee dacă eşti responsabil, mai ales din postura de stat beneficiar.

- Azi se reuneşte Parlamentul... Aş face public o rugăminte către premier şi Parlament, să aibă în atenţie faptul că sunt în plin proces de negociere premergător sosirii la Bruxelles şi semnalele divergente pot crea confuzie care va fi în defavoarea noastră.

- După ce se adoptă o soluţie, care sper eu să fie un compromis care să respecte în integralitate tratatele Uniunii, decizia de îndrumare a Consiliului va merge la guverne şi va fi procesată.

- Dacă tot se întâlneşte azi Parlamentul, mi-ar fi de ajutotr un suport cu privire la respenţele Parlamentului de acum: Trăşculescu, problema de la Cameră legată de cei doi miniştri cu dosare penale care sunt chemaţi în faţa procurorilor. Ar ajuta România dacă azi Parlamentul ar rezolva aceste probleme care sunt restanţe pe credibilitatea României.

- Ar fi util dacă Guvernul ar trimite explicaţii pe problemele proaspăt suspendate. Dacă azi-mâine ar pleca aceste răspunsuri cu argumente convingătoare m-ar ajuta în a obţine compromisul de care avem nevoie prin credibilizarea României.

- În spaţiul public se vehiculează ideea că preşedintele are datorii la cei care l-au susţinut în vară. E o dezinformare ticăloasă. N-am nicio datorie, nimeni nu l-a susţinut pe Traian Băsescu, ci statul de drept din România. El a fost susţinut, atacurile - blocarea CCR, suspedarea, încercările de a modifica Legea referendumului - toate acestea au dat semnalele puternice că Guvernul n-ar fi pregătit să respecte statul de drept şi Constituţia. Asta e explicaţia pentru care lideri europeni au acţionat. Nu pentru Băsescu. Uşor cu afirmaţia că a fost apărat şi are plăţi de făcut. Eu am o singură misiune, să apăr interesele României în interes european, nu prin naţionalism fără susţinere.

- Singura mea obligaţie e să apăr interesele României în context european şi, dacă e posibil, şi din unghiul a ceea ce vorbim că vrem să construim în Europa, mai multă convergenţă, mai multă integrare. Aş vrea să văd măcar puţină convergenţă şi în modul în care se reflectă în buget.

- Cunosc foarte bine Tratatul UE. Art. 16 spune: "Consiliul exercită, împreună cu PE, funcţia legislativă şi bugetară." Până acum Ponta spunea că nu-s economist, dar l-a trimis pe Orban, care nu e contabil... Pentru Ponta, problema Consiliului a părut extraordinar de importantă.

- Întrebat dacă e dispus să facă publice stenogramele discuţiei de la întrevederea cu Ponta de săptămâna trecută: În birou la mine nu se înregistrează. Nu am stenogramele acestei discuţii. Însă confirm că am spus că propunerea lui van Rompuy este inacceptabilă.

- Au fost situaţii în care am reuşit să ne încadrăm în mandat, însă ăsta e avantajul constituţional de a participa cu preşedintele pentru că el poate revizui mandatul oricând.

- Despre relaţia cu Victor Ponta: Mă deranjează afirmaţiile că preşedintele e în campanie. Nu e niciun politician care să meargă lîn campania asta la TV şi să nu vorbească de Băsescu. Eu sunt în campanie doar pentru că exist. Nimeni nu mă poate opri să exprim puncte de vedere care vizează România. Nu sunt departe de momentul în care voi decide să mă şi apăr.

- Nu plec de la premiza că e bine să utilizăm dreptul de veto. Obiectivul nostru e să avem un buget acum, dar asta nu depinde numai de noi. Estimez că situaţia socială la nivel european va deveni mai dificilă. Sunt state extrem de importante care anul viitor au alegeri. Trebuie să avem bugetul anul acesta.

- Întrebat dacă se aştepta să fie invitat, astăzi, în Parlament. Pentru că nu am fost invitat, am făcut conferinţa asta de presă. Voi sunteţi Parlamentul meu!

Birourile Permanente ale celor două Camere ale Parlamentului au decis luni seară convocarea şedinţei de plen reunit pentru marţi, la ora 13.00, pentru un discurs al lui Victor Ponta pe tema poziţiei României la Consiliul European de la Bruxelles în privinţa bugetului UE 2014-2020.

La reuniunea Consiliului European din 22-23 noiembrie, va participa preşedintele Traian Băsescu, după cum a anunţat încă de joi premierul.

Victor Ponta a declarat că în discuţia cu preşedintele a fost invocată posibilitatea ca la Bruxelles să meargă atât şeful statului, cât şi premierul, dar că nu a agreat această variantă, pentru a nu apărea confuzii.