Ponta şi Antonescu nu-i pot impune lui Băsescu un mod de reprezentare a României la Bruxelles

Traian Băsescu, preşedintele României
Traian Băsescu, preşedintele României (Epoch Times România)

Copreşedinţii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, au recunoscut că nu îi pot impune preşedintelui Traian Băsescu un mod de a reprezenta România la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, la care se va discuta bugetul UE pe perioada 2014-2020.

Poziţia USL faţă de problema discutată la Bruxelles a fost prezentată într-o rezoluţie, dar aceasta nu înseamnă că va fi preluată automat de şeful statului. Social-liberalii susţin variantele de buget propuse de Barroso şi Schultz.

"Nu putem impune ca USL nimic preşedintelui. E vorba de încercarea de a ne comporta ca într-o ţară democratică în care punctul de vedere al unor forţe politice semnificative contează. Traian Băsescu nu poate fi constrâns, dar în orice democraţie e normal să se ţină cont de poziţia de principiu pe care, de pildă, Parlamentul o adoptă. Dacă vorbim de o dezbatere în Parlament, e foarte important să exprimăm toate punctele de vedere, pentru ca opoziţia, PDL, nu a exprimat o poziţie de principiu pe această chestiune ", a declarat Antonescu.

Ponta a apreciat că nici nu se pune problema de a impune ceva lui Traian Băsescu, dar şi reciproca este valabilă.

"Povestea că numai el exprimă poziţia României, asta nu. Într-un stat de drept, Guvernul, Parlamentul au propria greutate. Preşedintele deocamdată vorbeşte în numele domniei sale, eu pot vorbi în numele Guvernului, Parlamentul poate adopta o rezoluţie în acest sens. Traian Băsescu nu are un monopol asupra României, numai el vorbeşte, numai el spune. Dacă ţine sau nu cont, e o problemă a domniei sale, personală. Partenerii noştri trebuie să ştie care e poziţia Guvernului, a Parlamentului, a principalei forţei de guvernare. Preşedintele poate ţine sau nu cont, e o problemă de responsabilitate politică", a precizat Ponta.

USL a adoptat luni o rezoluţie de susţinere a propunerilor formulate pentru viitorul buget al UE de către preşedinţii CE şi PE, cerând ca toţi reprezentanţii României în structurile europene, inclusiv preşedintele Traian Băsescu, să susţină aceleaşi propuneri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne