Sute de copaci tăiaţi în Parcul Lumea Copiilor. Cetăţenii care avertizează poliţia, ameninţaţi cu amenzi

Peste 200 de copaci au fost doborâţi joi în Parcul Lumea Copiilor/tineretului, în beneficiul unui investitor privat care construieşte un complex de vile pe o suprafaţă de parc retrocedată în condiţii dubioase. Zeci de vecini ai parcului au ieşit în stradă, în încercarea de a opri tăierea copacilor, efectuată ilegal, fără aviz de defrişare. Pentru gestul lor cetăţenesc, oamenii au fost intimidaţi şi ameninţaţi cu amenzi.
Loredana Diacu
31.07.2014
Se încarcă player-ul...

Peste 200 de copaci au fost doborâţi joi în Parcul Lumea Copiilor/tineretului, în beneficiul unui investitor privat care construieşte un complex de vile pe o suprafaţă de parc retrocedată în condiţii dubioase. Zeci de vecini ai parcului au ieşit în stradă, în încercarea de a opri tăierea copacilor, efectuată ilegal, fără aviz de defrişare. Pentru gestul lor cetăţenesc, oamenii au fost intimidaţi şi ameninţaţi cu amenzi.

Potrivit relatărilor, după ce au auzit drujbele, locuitorii din vecinătatea parcului s-au strâns la gardul şantierului şi le-au cerut muncitorilor să se oprească din tăiat. Fără succes. În consecinţă, oamenii au sunat la Poliţia Locală, Poliţia Naţională, Garda de Mediu, Direcţia de Inspecţii din Primărie, Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Bucureşti, cu alte cuvinte, la mai toate instituţiile ce ar fi putut opri defrişarea şi l-ar fi putut sancţiona pe făptuitor.

La momentul în care autorităţile statului au ajuns la faţa locului, într-adevăr, angajaţii dezvoltatorului s-au oprit din tăiat. 200 de copaci fuseseră însă deja doborâţi. Cât despre amenzi, în loc să-i sancţioneze pe cei ce au defrişat ilegal, Poliţia Locală a început să îi legitimeze pe cetăţenii ieşiţi la protest, ameninţând cu amenzi pentru "tulburarea ordinii publice."

Merită menţionat că dezvoltatorul proiectului rezidenţial, S.C. CONSTRUCTII LOCUINTE CHI, firmă condusă de Ioan Chiriţă, un personaj cu mai multe construcţii ridicate ilegal la activ, nu este la prima abatere de acest gen. Compania respectivă a început să taie copaci în Parcul Lumea Copiilor în luna mai 2014, alegându-se doar cu amenzi ce au totalizat 5000 de lei.

Reamintim că suprafaţa unde s-au tăiat copacii, aflată la marginea parcului, a devenit proprietate privată în urma unei cumpărări de drepturi litigioase (reţetă consacrată prin care vaste suprafeţe verzi au fost retrocedate unor varii grupuri de interese cu speze la primării). O anumită doamnă Marioara Micşunescu a cumpărat la începutul anilor 2000 mai multe loturi de 200, 300 mp în Parcul Tineretului, ulterior primăria aprobându-i să le concentreze pe toate la marginea parcului, într-un lot de 2 ha, ce făcea parte dintr-o rezervă de 6 ha prevăzută de fostul Primar Videanu pentru retrocedări. Mai multe informaţii puteţi accesa la http://epochtimes-românia.com/news/defrişări-şi-ilegalităţi-in-parcul-tineretului-din-bucureşti---217437

Ulterior, potrivit Hotnews, Mărioara Micşunescu a încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare pentru o suprafaţă de 15.000 mp din cele două hectare deţinute în parc cu firma Construcţii Locuinţe Noi CHI, firmă al cărei administrator, Ioan Chiriţă a ridicat în Bucureşti mai multe clădiri despre care presa a relatat de-a lungul timpului că încălcau flagrant autorizaţiile de construcţie emise de primării.

După ce au organizat proteste şi au sesizat situaţia la toate autorităţile de resort: Poliţie, Garda de Mediu, Ministerul Mediului, Primării, Parlament etc., toate autorităţile arătându-se surde la plângerile celor ce reclamau că, în Bucureşti, una din cele mai poluate capitale europene se taie ilegal copaci, Asociaţiile de Proprietari din vecinătatea parcului şi asociaţiile Eco-Civica şi Salvaţi Bucureştiul au cerut instanţei prin ordonanţă preşedinţială oprirea lucrărilor de defrişare şi de construire. În paralel, cele trei părţi au cerut refacerea prejudiciului de mediu şi readucerea spaţiului verde la starea iniţială iar asociaţiile de mediu sunt implicate într-un al treilea proces, sprijinind Primăria Municipiului Bucureşti pe care proprietara terenului încearcă să o oblige în instanţă să emită aviz de defrişare pentru cele două hectare de teren din parc.

Ieri, la poarta şantierului a mai avut loc un protest spontan al locuitorilor din zonă, în jur de 50 de persoane încercând să oprească betonierele care intrau pe şantier, distrugând borduri şi porţiuni din spaţiul public, în condiţiile în care legea nr. 24 /2007 şi OUG 114/2007 interzic categoric construcţiile pe spaţiile verzi.

La solicitarea dezvoltatorului, la faţa locului au fost trimise numeroase echipase de Poliţie şi Jandarmi, ne-a relatat dl Robin Simion, organizator al protestelor pentru salvarea parcului din luna mai.

Reacţii

Într-un interviu telefonic acordat Epoch Times, Dl Dan Trifu, vicepreşedinte Eco-Civica a caracterizat ceea ce s-a întâmplat astăzi drept un "dezastru ecologic."

"Într-un timp foarte scurt peste 200 de arbori de diametru impresionat, cea mai frumoasă plantaţie de arbori din parcul Tineretului, au fost puşi la pământ. Un dezastru ecologic! Nu am putut să cred că într-un oraş al României se poate întâmplă aşa ceva. Suntem obişnuiţi cu aşa ceva în zonele împadurita, mai bine zis despădurite, dar ce a am văzut în Parcul Tineretului este incredibil pentru o urbe civilizată. (...) Au masacrat acea vegetaţie în parc", a descris Dan Trifu evenimentele din parc.

În ceea ce priveşte măsurile luate de autorităţi, vicepreşedintele Eco-Civica le consideră un nimic faţă de prejudiciul creat:

"Am chemat toate autorităţile care aveau competente, într-un fel sau altul au răspuns, dar se fofilează cu amenda iar dezastrul de mediu, este foarte mare. Autorităţile trebuiau să intervină penal şi să îi evacueze de pe teren. Într-un stat civilizat cred că le-ar fi pus cătuşe la mâini." a afirmat vicepreşedintele Eco-Civica, care ne-a mai declarat că unica instituţie care a avut o reacţie cu adecvată a fost ITRSV Bucureşti (Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Bucureşti)care potrivit dlui Dan Trifu, a depus deja plângere penală la Parchetul de pe lângă ICCJ pentru prima defrişare a copacilor din mai. Probabil va urma a doua plângere penală şi pentru defrişarea de azi, a opinat dl Trifu.

Garda de mediu în schimb, deliberează urmând ca mâine de "principiu" să ia o decizie. "Garda de mediu nici măcar nu era convinsă că terenul e parc sau spaţiu verde. (...) Şi orb să fii şi te-ai lovi de arbori şi ţi-ai da seama că e spaţiu verde." a declarat dl Trifu.

Nicuşor Dan - Trăim într-o ţară fără instituţii. Este inadmisibil ca cineva să defrişeze zile la rând, să fie de notorietate că nu au aviz şi totuşi să îi oprească nimeni.

Foarte deranjantă a fost, în schimb, atitudinea Poliţiei Locale, a remarcat Dan Trifu, declarând că poliţiştii locali au trecut la legitimarea şi intimidarea cetăţenilor că perturbă ordinea publică. "Constructorii treceau cu zeci de cife de beton şi au tăiat sute de abori în spate iar dumnealor le reproşau cetăţenilor că perturbă liniştea publică." s-a arătat revoltat vicepreşedintele Eco-Civica.

Abordând subiectul celor trei procese legate de Parcului Tineretului în care este implicată Eco-Civica, alături de Salvaţi Bucureştiul şi de vecinii parcului, Dan Trifu ne-a declarat că va merge până la capăt cu lupta pentru salvarea parcului:

"Nu voi avea linişte până când terenul nu va fi adus la starea iniţială şi tot acest cerc mafiot care a distrus Parcul Tineretului nu se va afla în spatele gratiilor. Toţi aceşti mafioţi trebuie să răspundă pentru acest dezastru creat în Parcul Tineretului." ne-a declarat Dan Trifu.

Cetăţenii ar trebui să se trezească şi ei, a mai opinat vicepreşedintele Eco-Civica. Fără sprijinul celor afectaţi de distrugerile sistematice ale spaţiului verde din Bucureşti, ONG-urile nu le va mai rămâne, în timp, decât cel mult să-şi deschidă magazine cu aer curat la pungă.

Nicuşor Dan, preşedinte Salvaţi Bucureştiul

"Trăim într-o ţară fără instituţii.", a declarat la rândul său Nicuşor Dan, preşedintele unuia dintre cele mai titrate ONG-uri ce luptă pentru salvarea Capitalei. "Este inadmisibil ca cineva să defrişeze zile la rând, să fie de notorietate că nu au aviz şi totuşi să îi oprească nimeni."

"Vina cea mai mare pentru această situaţie o are primarul sectorului 4 (Cristian Popescu Piedone n.r.)" a mai declarat Nicuşor Dan. Pentru ca el a fost dat în judecată de Mărioara Micşunescu să elibereze autorizaţia de construire. nu a spus nimănui, pentru că în mod evident am fi intrat de partea lui şi nu ar fi pierdut, pentru că în procese similare nu s-a pierdut. Nu a spus nimănui, a aşteptat să piardă pur si simplu, deci a fost o complicitate cu investitorul, după care a fost obligat de instanţă să îi dea autorizaţie. Investitorul nu a început lucrările într-un an de zile, aşa cum prevede legea şi fără sa îl oblige nimeni, de data aceasta, a prelungit autorizaţia de construcţie deşi putea să-l lase să o ia de la început cu construirea." a explicat preşedintele Salvaţi Bucureştiul.

Reacţia ITRSV

Potrivit dlui Idoraş, care, în calitate de Inspector Şef Adjunct a luat parte la inventarierea dezastrului ecologic de astăzi, ITRSV urmează să cuantifice paguba produsă de defrişarea de jos şi să trimită vineri sau luni raportul de evaluare a pagubelor către Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice.

"Noi am mai făcut o verificare anterioară (după tăierile ilegale din mai n.r.) şi s-a trimis către Parchet un Raport de Control şi propunerea este de trimitere către organele competente de cercetare.", a declarat dl Idoraş pentru Epoch Times.

"Reclamăm două fapte prevăzute de codul Silvic, legea 46/2008, tăierea arborilor fără drept, respectiv fără să fie marcaţi cu ciocanul de marcat şi transportarea materialului lemnos fără aprobare de la ITRSV.", a precizat dl Idoraş natura infracţiunilor constatate de ITRSV.

"Materialul lemnos indiferent că a fost tăiat legal sau nu trebuia transportat cu aprobare de la noi", le-am spus şi prima dată, a mai completat inspectorul Şef Adjunct ITRSV.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor