Defrişări cu excavatorul şi toporul în Parcul Lumea Copiilor din Bucureşti

Defrişări Parcul Lumea Copiilor, Bucureşti, 27 mai 2014
Defrişări Parcul Lumea Copiilor, Bucureşti, 27 mai 2014 (Salvaţi Parcul Tineretului, Facebook)

Marţi, 27.05.2014, la ora 5 dimineaţa, în Parcul Lumea Copiilor din Bucureşti (zona Tineretului) au avut loc noi defrişări ilegale. Reamintim că suprafaţa unde s-au tăiat copacii, aflată la marginea parcului, a devenit proprietate privată în circumstanţe cel puţin dubioase, pe ea urmând a se construi bloculeţe pentru locuit, în pofida faptului că legea nr. 24 /2007 şi OUG 114/2007 interzic categoric construcţiile pe spaţiile verzi.

"Au ajuns să defrişeze la 5 dimineaţa, aproape pe întuneric, cu topoarele! La ora 7 dimineaţa erau deja mai mulţi muncitori care curăţau semnele tăierii." scriu bucureştenii ce ţin pagina de Facebook Salvaţi Parcul Tineretului, prezentând numeroase imagini de la defrişări: https://www.facebook.com/SalvatiParculTineretului2012

Pregătirea terenului pentru construcţiile ce se vor ridica cu încălcarea legii spatilor verzi a început pe 12 mai, când au fost "toaletaţi" 5 arbori, fără aviz de la primărie, motiv pentru care Poliţia Locală Sector 4 a dat făptaşului o amendă de 100 de ron, pe "persoana fizică", căci la locul faptei nu exista vreun panou de organizare de şantier care să lege "toaletarea" de vreo societate comercială.

Pe 14 mai, "toaletarea" copacilor a fost făcută de-a dreptul cu buldozerul, fiind smulşi din rădăcini în jur de 40 de copaci. De data aceasta, cum vecinii parcului au alertat presa, televiziunile, garda de mediu etc., poliţia locală sectorului 4 a identificat făptaşul în persoana firmei S.C. CONSTRUCTII LOCUINTE NOI CHI SRL (al cărui administrator este amestecat în multe scandaluri pe piaţa imobiliară) şi a amendat firma cu 5000 de lei pentru că a defrişat fără aviz de la primărie, în condiţiile în care, potrivit Hotărârii Consiliului General al Municipiului Bucureşti nr 304/2009, amendă ce poate fi aplicată pentru un singur arbore defrişat este de la 5000 la 10.000 lei. La amendă se adaugă, conform dlui Niculae Rădulescu-Dobrogea, preşedintele ECO-CIVICA, ONG ce a contribuit la elaborarea respectivei HCGMB, obligaţia făptuitorului de a planta în compensaţie câte 12 arbori pentru fiecare arbore defrişat.

Defrişările din noaptea de luni spre marţi şi de azi au loc după ce atât bucureştenii ce locuiesc în jurul parcului au sesizat toate autorităţile posibile şi imposibile, de la primarul Piedone, până la Garda de Mediu şi la Ministrul Mediului, Attila Korodi.

Ministerul Mediului a declinat politicos compententa pentru soluţionarea problemelor din memoriul pe care i l-au trimis cetăţenii ce reclamau distrugerea spatiilor verzi, redirecţionând problema iniţial către Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti, instituţie care, conform dlui Dumitru Lupescu, semnatar al memoriului către Ministrul Korodi,"a dat undă verde tăierilor copacilor şi distrugerii spaţiului verde" încă de acum patru ani şi, ulterior, Gărzii Naţionale de Mediu.

Una peste alta, Garda Naţională de Mediu le-a răspuns pe 22 de mai bucureştenilor ce ţin pagina de Facebook Salvaţi Parcul Tineretului, asigurându-i că a sancţionat firma cu 40.000 de lei şi a dispus sistarea lucrărilor de defrişare fără avizul aferent al Primăriei Municipiului Bucureşti. 5 zile mai târziu, SC CONSTRUCTII LOCUINTE NOI CHI SRL a tăiat din nou, preţ de o noapte şi o jumătate de zi.

Primăria Sectorului 4 ar fi dat din nou amenzi în cursul zilei de azi. Vom reveni cu mai multe informaţii pe acest subiect.

Redăm mai jos scrisoarea adresată de preşedintele Eco-Civica astăzi către Garda de Mediu, cu politicieni în cc.

"Domnule Comisar General,

Astă-noapte şi azi de dimineaţă a continuat tăierea arborilor din zona Parcului Tineretului pe aria retrocedată în mod abuziv către o persoană privată. Clasificarea urbanistică a terenului este V1A. Deci este interzisă schimbarea destinaţiei terenului în zonă construibilă. Nu există Aviz de Defrişare din partea Primăriei Capitalei şi nici Autorizaţie de construire eliberată de PMB.

Vă rugăm a lua măsurile de stopare a acestui abuz şi de a aplica măsurile impuse şi de HCGMB nr. 304/2009.


Cu deosebită consideraţie,
Preşedinte Eco-Civica,
Niculae Rădulescu-Dobrogea"

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne